29 / 03 / 2024

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''kooperatif site yönetimi'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

 

Sitemiz 56 blok ve 976 bağımsız bölüm. Dükkanlar inşaatı yapan kooperatifin işletme kooperatife dönüşmüş hali ile onlara ait. Sitemiz altı yıllık olmasına rağmen işletme kooperatifi tarafından yönetiliyor. Biz kooperatif yönetimini istemiyoruz. Kooperatif yetki istiyor. Kat maliklerini topladı, bir kısım kat maliki toplantıya katılmış ve kooperatife yetki vermiş. Şimdi bu ayın sonunda yine toplantı düzenlemiş, davetiyeler bazı blokların kapısına yapıştırıldı, bazılarına elden verildi. Böyle bir sistem kurulabilir mi? ● A.E. 

 

Kooperatifler Kanunu 1969 tarihli, Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 tarihli. 50 senedir yürürlükte olan bu yasalar hâlâ tam yerleşmedi. Her kooperatif inşaatında ve her kat mülkiyeti uygulanan sitede akıl almaz problemler yaşanıyor. Ben bir sitenin kooperatif tarafından yönetilemeyeceğini belki yüz defadır yazıyorum.

 

Kooperatifler Yasası’nın amacı başkadır, Kat Mülkiyeti Yasası’nın amacı başka ama gel de anlat. Bir kooperatif inşaatı yaptı mı yönetimi asla terk etmez. Oysa kooperatif tapuları verdikten sonra bir yıl içinde tasfiye olmalıdır. Bundan kurtuluşun yolu, işletme kooperatifi.

 

Bu tür de vatandaşa “Artık işletme kooperatifi siteyi yönetir” diye tanıtıldı. Niye? Çünkü adı işletme kooperatifi. Böyle saçmalık olmaz.

 

KARARLAR 'YOK' HÜKMÜNDE
İşletme kooperatifi anlatılan olayda olduğu gibi sadece sahibi bulunduğu bağımsız bölümleri yönetir. Ancak o da kat malikleri toplantısına katılır ve sahibi bulunduğu bağımsız bölüm kadar oyu vardır o kadar. Böyle bir sitede altı yıldır yönetimin teşkil edilmemesi işte bu bilgisizlikten kaynaklanır.

 

Kat malikleri toplantısında site için, kooperatif ortakları toplantasında kooperatif için karar alınır. Zaten inşaatı tamamlamış bir kooperatif de kendi genel kurulunu yaptığında ancak düşük oranda bir aidat toplama kararı ile kendi bağımsız bölümleri hakkında karar alır.

 

Hele hele kat maliklerini toplama gibi bir görevi olmadığı gibi, yasal hak sahibi kişilerin davet etmesi halinde de kapılara asılan davetiye ile toplantı yapılmaz. Böyle bir toplantı iptal olunur.


Hiç toplantıya çağırma yetkisi bulunmayan kooperatifin bu safhada toplantıya çağırması halinde ise kararlar yok hükmündedir.


Geri Dön