25 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde denetim felsefesi!

Site yönetimlerinde denetim felsefesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinde denetim felsefesi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Site yönetimleri mali ve idari olarak kat malikleri kurulunca denetlenir. Site yönetimlerinin resmi denetimi yoktur. Site yönetimleri şirket, dernek, kooperatif değildir. Site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur. Site yönetimleri muhasebe standartlarına veya vergi usulüne tabi de değildir. 


Site yönetimleri  mecburi, resen birlikteliklerdir. Keyfiyetle bu yönetime bu birliğe dahil olunmaz. Bu birliğe dahil olunma tapuya işlenmiş bir gayrimenkule malikliğin bir sonucudur. Site yönetiminin giderlerine katılmaktan vazgeçilemez, ancak maliklikten vazgeçilebilir.


Bu gerçeklerden uzak bilgilere sahip kişi veya hizmet taşeronu şirketlerce yönetilen siteler, komşuluk hukukundan  ziyade adli hukuka endeksli olarak yaptırımlar uygulamaya kalkarlar, konuyu mahkemeye taşırlar ve sonrasında yıllarca süren davalar sonuçlandığında ne ortada uygulamayı yapan yönetim kurulu ne de bu davayı açan malik kalmıştır.


Site yönetimlerini, kat malikleri denetler. Bu denetim işini değil, bu denetime ilişkin gözetimleri yapmak üzere bir denetici ve ya denetim kurulu da atayabilirler. Site yönetimini alışılmış muhasebe usulleri ile denetlemek site yönetimlerinden habersiz olmak anlamına gelir. Site yönetimlerinde her giderin karşılığı resmi bir fatura olması da gerekmez. Giderler, kendisine ilişkin bir karar metni ile bile tutanak altına alınabilir.


Site yönetimlerinde mevzuat ve iyi niyet denetimi yapılır.


Sonrasında, kat malikleri  deneticilerin raporu ve yönetimin açıklamalarına dair yapacakları değerlendirme ve oylama sonrasında konuyu resmi makamlara taşıyabilir, öncesinde de mali, hile denetimi isteyebilir. Yani  denetim vicdanlarda, empati ile yapılır. Bu, bazı medeniyetlerde mahkemeye dahil olan jüriye benzer. Jürinin vereceği karardan sonra sosyal veya resmi süreç başlayabilir.


Site yönetimleri  felsefesinden uzak avukat ve mali müşavir veya bu mesleklere dahil  veya meraklı kat malikleri sitenin emlak değeri ve sosyal huzurunu  iyi niyetli belki de şahsi sebeplerden dolayı  yıpratırlar.


www.konutsitesiyonetimi.com


Site yönetimlerinin mevzuatı yoktur!



Geri Dön