19 / 04 / 2024

Sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Kanunen toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. Peki, sitede blokların ayrılması mümkün mü?



Sitede blokların ayrılması mümkün mü?

Apartman ve konut sitelerinde yönetimin nasıl oluşturulacağı ve yapının nasıl yönetileceği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenleniyor. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlıyor. 


Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kuruluüyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır.


Geçici yönetimle ilgili yönetim plânı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebilir. Peki, sitede blokların ayrılması mümkün mü?


Sitede blokların ayrılması..

Konut sitelerinde sıkça ortaya çıkan sorunlar arasında blokların yönetiminin birbirinden ayrılması hususu bulunuyor. Kanuna göre, yönetim planları her blok için ayrı ayrı olmadığı sürece toplu yapılarda münferid değişikliğe gidilemiyor. 


Site yönetiminden blok yönetimine geçişin sağlanması için, özel gündemle toplanılıp, bu konu görüşülür. Oylama sonucunda toplam 50 bağımsız varsa 40 bağımsız değişmesi yönünde oy kullanırsa, yönetim planında değişiklik yapılabiliyor.


Toplantıda bu oy katılımının sağlanması ile bloklar site yönetiminden ayrılabiliyor ve blok için yeni bir yönetim planı hazırlanarak tescil ettirilebiliyor.



Site yönetiminde hangi üyeler bulunur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön