25 / 04 / 2024

Tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

Tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması için oy çokluğu yeterli oluyor. Peki, tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?



Tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. 


Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüz olup; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Peki, tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

 

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümünde bir kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla iş yeri açılabiliyor.  


Açılabilecek işyerleri:

Sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler.


Buna karşın; Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması gerekiyor.


İşyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön