16 / 04 / 2024

Sitelerde kent meydanının önemi!

Sitelerde kent meydanının önemi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez ' sitelerde kent meydanı ' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Site yönetimlerinin temeli iletişimdir. Sitelerde iletişim sosyal medya üzerinden olmaz. İnternet deniz suyudur içilmez. Sitelerde iletişim yüz yüze olur. Komşuluk olmayan yerde tolerans olmaz, asansörde herkes önüne bakar. Tolerans olmayan yerde birlikte yaşanmaz, aynı otoparka araç bırakılmaz, aynı parkta çocuk büyütülmez.


Komşuluk hukuku olmayan sitelerde, adli hukuk boşluğu doldurur. En ufak bir olayda adliye kapıları aşındırılır. Oysa siteler bizim evimiz. Aynı parselde malik olmakla bir arya gelmiş oluruz ama malik olmakla birlikte huzurla yaşayamayız. O halde, sitemizde,  mutlaka ve mutlaka komşuluk hukukunu site yaşam kültürünü oluşturmalıyız. İşte müteahhit  firmalar, bu kültüre bu hukuka uygun imalatlar yapmak durumundadır.


Komşuluğu yayacak, sakinleri-malikleri site yaşam kültüründe buluşturacak olan site içinde bir kent meydanı oluşturulmasıdır.Kent meydanını ,erişkinlerin ve çocukların bir araya gelebileceği tesisler topluluğu oluşturur. Bu tip mekanlarda insanlar bir arya gelir, üç-dört defa karşılaşanlar beşinci de selamlaşır altıncı-yedincisinde sohbete başlar, bir süre sonra beraber yer ve içerler, işet toleransın beslenebileceği ortam oluştu…


Çocuk parkı, koşu parkuru,sosyal tesisler,havuz, basit bir market alanı sitenin trafikten uzak güzergahlarla  ulaşılabilir belli bir alanda, site yönetimi ve kriz yönetim merkezine komşu olarak planlanabilir, planlanmalıdır.


Bu tip alanlar, sakinlerin birbirleri ile kaynaşması için yılın anlamlı günlerinde bazı aktivitelerle şenlendirilmeli, sakinler arasında tanışma imkanı oluşturulmalıdır. Bu alanlarda özellikle küçük ve ileri yaştaki sakinlere yönelik imkanlar ve cazibeler oluşturulmalıdır. Çünkü toleransın doğalı çocukla başlar, ileri yaşlarda olanlarla örnekleşir.


Sitelerde asıl olan iletişimdir, iletişimin ileri seviyesi komşuluktur. Bunlar birlikte yaşamda en çok ihtiyacımız olan toleransı sağlar. Bu toleransı verecek olan iletişim, tanışıklık ve komşuluk ancak özel tasarlanmış bir kent meydanı ile mümkün olabilecektir.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Karma projelerde site yönetimi!




Geri Dön