18 / 04 / 2024

Sitelerde yaşayanlar dikkat! Aidatlar düşecek mi?

Sitelerde yaşayanlar dikkat! Aidatlar düşecek mi?

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihtiyaçlarının karşılanması için aidat alınıyor. Koronavirüs salgınının ardından ise birçok konut projesinde sosyal donatı alanları kapatıldı. Site sakinleri ise aidatlar da indirim yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.



Apartmanlarda ya da sitelerde ortak kullanım alanları, sosyal olanaklar, apartman görevlisi ve güvenlik gibi giderler için her daire aylık belirlenen aidatları ödüyor. Büyükşehirlerde yaşayanlar için aidatlar oldukça önemli bir gider kaynağı oldu. Yapılan araştırmalara göre en yüksek aidat İstanbul’da ve İzmir'de ödeniyor. 

Kiralarla yarışıyor

Silivri’de aidatlar 1 yılda yüzde 64, Şişli’de yüzde 53, Şile’de yüzde 38, Beşiktaş’ta yüzde 37, Beykoz’da yüzde 36, Zeytinburnu, Kağıthane ve Büyükçekmece’de yüzde 29, Üsküdar’da yüzde 27, Sarıyer’de yüzde 26 arttı. İzmir’de ise yüzde 17 ile yüzde 46 arasında değişen oranda aidat fiyatları arttı.

İndirim yapılacak mı?

Tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgını sitelerde yaşanları da etkiledi. Birçok aktiviteli sitelerde de havuz, sauna, spor salonu, hamam, masaj salonu gibi alanlar tebdir için kapatıldı. Sosyal donatı alanlarına sahip sitelerde yaşayan binlerce kişi ise aidatlarda indirim yapılıp yapılmayacağını araştırıyor.

Zam yapmadılar

Site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları azalınca konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı. Bazı site yönetim şirketleri de zam yapmadı. Hizmet verilen sitelerde yıl genelinde enflasyon oranında (yüzde 12.37) zam yapmayı planlayan bazı firmalar, koronavirüs salgını sonrasında zamlarını yüzde 5 seviyelerine çekti. Örneğin geçen sene 100 TL aidat veren bir daire sakini, bu yıl 112.3 TL yerine 105 TL ödeyecek.

Gecikme zammı ödemeyin

Kat malikleri apartman aidatını ödemezse Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen gecikme zammını ödüyor. Gecikme zammına karşı aidatlar ödenmezse dava açılabiliyor ve kat maliki hakkında icra takibi başlatılabiliyor.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde apartman aidat kanunu ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
 

Aidatını ödemeyenler dikkat! Evinizden olabilirsiniz!

Büyükşehirlerde aidatlar kiralarla yarışıyor!


Geri Dön