27 / 04 / 2024

Büyükşehirlerde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Büyükşehirlerde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihtiyaçlarını karşılamak için kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Büyükşehirlerde aidatlar kiralarla yarışır hale geldi. Peki sosyal donatı alanları kullanılamayan sitelerde aidatlar düşecek mi? 



Apartmanlarda ya da siteler, ortak kullanım alanları, sosyal olanaklar, apartman görevlisi ve güvenlik gibi giderler için her daire düzenli olarak aylık aidatlarını ödemek zorunda. Bazı sitelerde ise aidatlar, kira fiyatlarıyla yarışır duruma geldi.

Kira gibi aidat

Büyükşehirlerde yaşayanlar için aidatlar oldukça önemli bir gider kaynağı oldu. Yapılan araştırmalara göre en yüksek aidat İstanbul’da ve İzmir'de ödeniyor. 

Silivri’de aidatlar 1 yılda yüzde 64, Şişli’de yüzde 53, Şile’de yüzde 38, Beşiktaş’ta yüzde 37, Beykoz’da yüzde 36, Zeytinburnu, Kağıthane ve Büyükçekmece’de yüzde 29, Üsküdar’da yüzde 27, Sarıyer’de yüzde 26 arttı. İzmir’de ise yüzde 17 ile yüzde 46 arasında değişen oranda aidat fiyatları arttı.

Koronavirüs site sakinlerini de etkiledi

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sitelerde yaşanları da etkiledi. Birçok aktiviteli sitelerde de havuz, sauna, spor salonu, hamam, masaj salonu gibi alanlar önlem amacıyla kapatıldı. Havuz, spor salonu, sauna, masaj salonu gibi ortak alanların ikinci bir emre kadar kullanılmayacak. Sosyal donatı alanlarına sahip sitelerde yaşayan binlerce kişi ise aidatlarda indirim yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. 

İndirim beklentisi

Bu konuda kesin bir karar verilmemesine karşı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre olağanüstü genel kurulun toplanması planlanıyor. İlerleyen zamanda yeniden kullanıma açılması beklenen havuz, sauna, hamam, spor salonu gibi alanların aidatlara ilişkin genel kurulda indirim yapılması ihtimali bulunuyor.

SMS ile bildirilecek

Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu koronavirüs tedbirleri kapsamında ve gelen taleplerle beraber havuz, sauna, hamam, spor salonu gibi alanların kapatıldığında SMS ile bildirilecek.

Aidatını ödemeyene ceza ve haciz yolda!

Sitede oturan herkesi ilgilendiriyor! Aidatlar düşecek mi?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön