26 / 04 / 2024

Sitede oturan herkesi ilgilendiriyor! Aidatlar düşecek mi?

Sitede oturan herkesi ilgilendiriyor! Aidatlar düşecek mi?

Koronavirüs salgını nedeniyle spor salonu, hamam, sauna gibi yerler ikinci bir emre kadar kapatıldı. Bu tarz sosyal alanları bulunan sitelerde ise merak edilen konu aidatlar oldu. Peki aidatlar düşecek mi? İşte tüm merak edilenler...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sağlığı ilgilendiren önemli kararlar alınıyor. Son alınan karaa göre tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerine geçici bir süreli ara verildi.

AKTİVİTELİ SİTELERDE AİDATLAR NE OLACAK?

Birçok aktiviteli sitelerde de havuz, sauna, spor salonu, hamam, masaj salonu gibi alanlar yer alıyor. Bunlara sahip sitelerin aidatları da sıradan sitelere oranla daha yüksek.

Havuz, spor salonu, sauna, masaj salonu gibi ortak alanların ikinci bir emre kadar kullanılmayacak olması sonucunda birçok malik aidatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor.

GAYRİMENKUL HUKUKÇUSU KİRAZ: OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANMALI

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Güvenç, havuz, sauna, spor salonu, masaj salonu gibi alanları olan sitelerde bu alanların kullanımının ikinci bir emre kadar yasaklanması nedeniyle aidat ödemelerinde değişiklik yapılması amacıyla Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre olağanüstü genel kurulun toplanması gerektiğini ifade etti.

Güvenç, ortak alanların kullanımının devlet tarafından yasaklanması nedeniyle malik ya da yönetimin aidatlar üzerinde tek başlarına değişiklik haklarının olmadığını, olağanüstü genel kurulun toplanarak havuz, sauna, hamam, spor salonu gibi alanların kullanılamaması nedeniyle aidatların düşürülmesi, ertelenmesi gibi kararların alınabileceğini kaydetti. Güvenç, havuz, sauna, spor salonu gibi yerlerin tamamen tasfiyesinin zor olduğunu, bu alanların ilerleyen zamanda yeniden kullanıma açılması halinde, geçen zaman içinde bakıma muhtaç olacağını ve bu nedenle de aidatlara ilişkin genel kurulda indirim yapılması ihtimalinin olduğunu söyledi.

TAMAMEN TASFİYE HALİ

Havuz, sauna, hamam, spor salonu gibi alanların olağanüstü genel kurulda tamamen tasfiyesi gündeme gelmesi durumunda ise bu alanlara harcanan tutarlar aidatlardan indirilecek. Ancak bu durumda alanların atıl kalması ve personelinin olmaması nedeniyle yeniden hizmete alınması kararı alınması halinde personel istihdamı ve bakım, onarımların masraflarına genel kurulda verilecek karar kapsamında tutara malikler katlanacak.

SİTE YÖNETİMLERİ MESAJ ATIYOR

Bazı site yönetimleri sosyal alanların yasaklanması sonucunda maliklerine SMS göndermeye başladı. Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu koronavirüs tedbirleri kapsamında ve gelen taleplerle beraber havuz, sauna, hamam, spor salonu gibi alanların kapatıldığında SMS ile bildirilecek.

Aidatını ödemeyene ceza ve haciz yolda!

Türkiye'nin aidat raporu: Her ay 1.1 milyar ödeniyor!


Geri Dön