26 / 04 / 2024

Sivas'a 2 bin 250 öğrenci kapasiteli çevre dostu yurt inşa edilecek!

Sivas'a 2 bin 250 öğrenci kapasiteli çevre dostu yurt inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Sivas ’ın Yenişehir Mahallesi ’nde 2 bin 250 öğrenci kapasiteli çevre dostu yurt inşa edilecek.



73 milyon 100 bin liraya mal olacak yurt inşaatı toplam 74 bin 766 metrekare kapalı alana sahip olacak. Yurt kampüsünde 1 adet giriş ünitesi, 1 adet sosyal tesis, 1 adet teknik merkez bloğu yapılacak ve 7 adet 7 katlı öğrenci bloğu olacak.


Bakanlık tarafından yapılacak yurdun her odasında mini buzdolabı, banyo ve tuvalet bulunacak, odalar 1-3 kişilik olacak. Öğrenciler odalarında ücretsiz kablosuz internet hizmetinden faydalanabilecek. Yurtta, bir kütüphane binası, market, kırtasiye, eczane, PTT ve ATM merkezleri, yemekhane, kantin, internet salonları, bilardo, sinema ve 300 kişilik çok amaçlı konferans salonu ile açık ve kapalı spor sahaları bulunacak. Kampüse ayrıca dinlenme alanları, yürüyüş parkurları ve bir de aktivite amaçlı anfi yapılacak.


Engelsiz yurt olacak


Yurt blokları, sosyal tesis ve yerleşke alanları TS 9111 göre engelli öğrencilere kullanıma uygun yapılacak. Yurt bloklarında engelleriler için 1-2 kişilik özel odalar bulunacak.


Çevre dostu olacak


Yurt blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular (gri su), çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Yurda yapılacak su sarnıçlarıyla yağmur suyu depolanarak bahçe sulama sisteminde kullanılacak. Bu sayede büyük ölçüde su tasarrufu sağlanarak son yıllarda çekilen su sıkıntısının bir nebze olsun önüne geçilecek. İnşa edilecek sosyal tesis binalarında kullanılan havalandırma cihazlarının tamamı ısı geri kazanımlı olacak. Tüm tesislerde ısı yalıtımı yapılarak, mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan cihazlarda enerji verimliliği sağlayacak. Güneş panelleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinden, güneş enerjisi kullanılarak yurt bloklarının sıcak su ihtiyacı karşılanacak.


Öğrenci kapasitesi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyüğü olacak yurdun Şubat 2017 hizmete açılması planlanıyor. Yurt inşaatının temeli 14 Kasım’da atılacak.


TOKİ Haber


Geri Dön