16 / 04 / 2024

Sivriada imar planları iptal edildi!

Sivriada imar planları iptal edildi!

Doğal ve arkeolojik sit alanıyken sitten çıkarılarak imara açılan Sivriada’da “fuar, kongre merkezi, marina, kafe ve restoran” gibi yapılaşma öngören planlar kamu yararına aykırı bulunarak iptal edildi



Sivriada’nın ‘askeri alan’ kullanımından çıkarılarak ‘turizm ve kültürel tesis’ alanı olarak yapılaşmaya açan imar planları Adalar Belediyesi’nin açtığı davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 2.Derece Doğal Sit ve 3.Derece Arkeolojik sit alanı olarak tescillenip sismik araştırma amaçlı yapılar dışında yapılaşmaya tamamen kapatılan Sivriada, 5 No’lu Koruma Kurulu kararıyla sitten çıkarılmış; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Haziran 2013’te onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar adayı imara açmıştı.


Planlarla adaya ‘fuar, kongre merkezi, konferans salonu, kültürel tesis, dini tesis, açık hava müzesi, amfi tiyatro, sergi salonu, karşılama yapıları, spor salonu, seyir terası, parklar, marina, kafe ve restoran” yapılması mümkün hale geldi. 3. İdare Mahkemesi, planların İstanbul’un anayasası sayılan Çevre Düzeni Planı’na, planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğuna hükmetti.


ANAYASA'YA AYKIRI

Kararda Sivriada’nın da yer aldığı Prens Adaları’nın Çevre Düzeni Planı’nda “meskun alan”, “orman alanı”, “doğa odaklı turizm alanı” ve “günübirlik rekreasyon alanı” olarak planladığı, adayı imara açan planların ise bu fonksiyonlara aykırı olduğu belirtildi. Mahkeme, adada yer alan Bizans dönemine ait tescilli manastır, kilise ve sarnıç kalıntılarının plana işlenmediği tespitinde bulundu. Mahkeme kararında Kıyı Kanunu’nun hükümlerinin geçersiz sayıldığı belirtilirken bölgenin Kıyı Kanunu’nun dışında tutulmasının kamu yararına ve Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi.



BirGün


Geri Dön