29 / 03 / 2024

Slovenya'da inşaat atıkları geri dönüşüyor!

Slovenya'da inşaat atıkları geri dönüşüyor!

Slovenya'da inşaat sektörü döngüsel ekonomiyle buluştu. Bölgede, inşaat sektöründen kişi başına 2 ton atık çıkarılıyor.



İnşaat sektörü döngüsel ekonomi ile tanıştı. Slovenya'da atıklar geri dönüşüm teknolojisi kullanılarak başka üretim maddelerine dönüştürülüyor. Her yıl sadece Avrupa inşaat sektöründen kişi başına 2 ton atık çıkarılıyor. 


Yeniden Hayat projesini yöneten Alenka, konuyu "İnşaat sektörü ve mühendislik faaliyetlerinde büyük miktarda atık geri dönüştürülebilir. İnşaat atıklarının yüzde 70'ini geri dönüşüme soktuğumuzu belirtmek isterim" şeklinde açıkladı. 


Maribor'un güney batısında bulunan bir arazide atıklar hayata kazandırılırken, döngüsel ekonomiye de güzel bir örnek veriliyor. 


Mühendis Mitja Strajnar, "Buradaki beton parçalar yol asfaltı olmak üzere yeniden imal edilecek. Çelikler de başka ürünlerin ham maddesi olacak" sözleriyle tonlarca beton ve çeliğin tamamen geri dönüşüme gönderileceğini anlattı. 


Peki tam olarak hangi atıklar geri dönüşüme gidiyor? Geri dönüşüm ne kadar önemli ve her şeyden önemlisi bir atığı başka bir ürüne çevirmek masraflı mı? Yeniden Hayat Projesi kapsamında yüzlerce Sloven girişimci, konferanslara veya gösterilere katılarak bu 

sorulara cevap veriyor. 


Sprinzer: Deneyimlerimiz ve tecrübelerimizle düşünce tarzımız değişiyor 


İnşaatta geri dönüşüm konusunda uzmanlaşmış mühendis Mirko Sprinzer Euronews'a konuştu: 

"Deneyimlerimiz ve tecrübelerimizle düşünce tarzımız değişiyor. Mühendislik, endüstri, hizmetler ve su yönetimi konularında da durum aynı. Yapılan araştırmalar mühendislerin başka iş dallarında da bu atıkların kullanılmasının karlarım görmesini sağladı." 


Çevre için başka iyi haber daha var. Slovenya hükümeti yasa dışı katı atık sahalarının sayısının düşüşe geçtiğini müjdeliyor. 



Kıbrıs Gazetesi


Geri Dön