28 / 03 / 2024

Soçi Olimpiyat projesini Sembol İnşaat tamamlayacak!

Soçi Olimpiyat projesini Sembol İnşaat tamamlayacak!

Rus müteahhitlerin yılda bitiremedikleri Soçi Olimpiyat projesi için Türk işadamları devreye girdi. Üstlendikleri inşaatın yüzde 85'ini tamamlandı. Sembol İnşaat tesisin geri kalanını tamamlayacak. 2014 Kış Olimpiyatları Soçi'de yapılacak...




Rus müteahhitlerin yılda bitiremedikleri Soçi Olimpiyat projesi için Türk işadamları devreye girdi. Üstlendikleri inşaatın yüzde 85'ini tamamladıklarını belirten Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, "Tesisin geri kalanı yakında tamamlanacak," dedi. 

2014 Kıs Olimpiyatları, Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenecek. Ruslar, tesislerin inşaatına 2009'da başladı. Olimpiyatlar için 41 tesis yapılması planlanıyor. Türk müteahhitlere devredilen inşaatların çalışmalarına hızla devam ediliyor. Rusya'nın Soçi şehrinde 2014 yılında düzenlenecek Kış Olimpiyatlan için Rus firmalar tarafından inşa edilen tesislerin istenen hızda ilerlememesi üzerine devreye Türk şirketleri girdi. Olimpiyatlar için 41 tesis yapmayı planlayan Rusya, üç buçuk yü içinde projelerin ancak yüzde 4,5'ini bitirebildi. Olimpiyatlara yetişemeyeceği endişesiyle arayışa giren Rus yönetimi, yanm kalan projeleri Türk şirketlerine devretti. Projelerin inşaatı Türk şirketlerine geçince tesislerin yüzde 85'i bir yü içinde tamamlandı. Olimpiyat projelerinde yer alan Rixos Hotels ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, dönemin Başbakanı Vladimir Putin'in hazırlıkların hızlandırılması talimatı üzerine Rus devletinin kendileriyle irtibata geçtiğini söyledi.


Tamince, "Rus devleti bir yıl önce, biz olimpiyatlar için 41 tane bina yapıyoruz. 2009'da başladı, fiziki gerçekleşmesi yüzde 4,5. 2014 Kış Olimpiyatlan'na yetiştirmek zorundayız. Büyük sorun yaşıyoruz. 2013 sonuna kadar geri kalan yüzde 95,5'ini tamamlayacak babayiğitler anyoruz." dedi. Dubai'de Palmiye Adası'nı yapan Makedonyalı Zoran isimli miman bulduklarını ve bir an önce işe koyulduklarını anlatan Tamince, Rusya'nın konuyu prestij meselesi olarak gördüğünü, bir yılda projeyi yüzde 4,5'ten alıp yüzde 80-85'lik fiziki gerçekleşme oranına getirdiklerini anlattı. En kısa sürede geri kalan yüzde 15'lik kısmın da biteceğini belirtti. Soçi hakkındaki gelişmeleri katıldığı îzmir îşadamlan Demeği'nin (İZIAD) iftar yemeğinde değerlendiren Tamince, Türk ekonomisinin gidişatıyla ilgili de bazı bilgiler verdi. Rixos'un patronu, "31 Mayıs'a kadar dünyanın hayranlıkla seyrettiği bir ekonomiydik. Dünyada yükselen bir yıldızdık. İnsanlar gözü kapalı bu ülkeye para gönderiyordu. 


Bunlan kaybetmememiz lazım. Ülkede Gezi Parkı olaylan diye bir şey yaşandı. Benim orada iki otelim var. Mayıs ayma kadar yüzde 95 dolulukla çalışıyordu ama şimdi yüzde 10'lann altında. Ekonomi istikrar, moral, güven ister. Bu ülkede hepimiz aynı gemideyiz. İşsizlik azalmışsa, ekonomi bu hacme geldiyse herkes faydalandı. Bu istikrarın bozulmaması lazım." ifadelerini kullandı. Tamince, Türkiye'nin en büyük handikaplarından pirinin marka üretememesi olduğuna da dikkat çekti. "Türkiye'de 200-300 tane marka var. Fransa'nın 35 bin, Almanya'nın 40 bin, İtalya'nın 30 bin uluslararası markası var. Marka para, itibar ve prestij getiriyor." dedi. Tamince, Rixos'un grup içindeki payının yüzde 10-15 civarında olduğunu ancak marka değerinin grubun neredeyse yüzde 100'üne karşılık geldiğini sözlerine ekledi. 


Şaban Gündüz/Zaman Gazetesi


Geri Dön