26 / 04 / 2024

ŞOK! EYT'de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

ŞOK! EYT'de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT’li) ilgili yasa tasarısının Aralık 2022’de bitirileceğinin açıklanması üzerine toplumun değişik kesimleri de sorunlarının giderilmesi için taleplerini gündeme getirmeye başladı.



Türkiye'de 11 meslek kolunun farklı dallarında çalışan 2.5 milyon civarında esnaf ve sanatkar bulunuyor. Bu sayının yaklaşık yarısına ek olarak en az 1-2 kişinin istihdam edildiği de hesaba katılırsa, esnaf-sanatkar denilince 4-5 milyonu bulan bir popülasyon ortaya çıkıyor.

Aileleriyle birlikte bu kesimin, ülke nüfusunun neredeyse dörtte birini oluşturduğu da bir gerçek. Kendileri ile birlikte geniş bir kitleye istihdam imkanı yaratan esnaf-sanatkarlar, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştiriyor. Üretim ve ihracat potansiyelleri ve yarattıkları katma değerle ekonominin can damarı olan esnaf kesimi, tüm gayretlerinin karşılığında emekli olma hayali kuruyor ama prim adaletsizliği nedeniyle mutsuzlar. Esnafın sigorta kapsamındaki yaşadığı sorunları ve taleplerini bugün itibarıyla Posta Gazetesi sosyal güvenlik uzmanı ve yazarı Ekrem Sarısu detaylıca anlatacak.

ŞOK! EYT de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

EYT İLE GÜNDEME GELDİ

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT’li) ilgili yasa tasarısının Aralık 2022’de bitirileceğinin açıklanması üzerine toplumun değişik kesimleri de sorunlarının giderilmesi için taleplerini gündeme getirmeye başladı. Çırak ve staj sigortasının sigorta başlangıcına sayılması, taşeron işçilerinin (geçici işçilerin) kadroya alınması, yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılabildiği gibi Türkiye’de ev kadını olarak geçen sürelerin de borçlanılmasına imkan sağlanması, Bağkur’luların prim gün sayısının düşürülmesi gibi talepler bunlardan bazıları.

KİMLER BAĞKUR’LU SAYILIR?

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, sanayici, serbest meslek erbabı, kolektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, donatma iştirakleri ortakları, limitet şirket ortakları, anonim şirketlerin yönetim kurulu başkan ve üyeleri Bağkur kapsamında. Bunların sosyal güvenliği, sosyal güvelik reformlarının uygulamaya konmasından önce toplumda kısaca Bağkur olarak adlandırılan, yeni yasanın yürürlüğe konduğu 1 Mayıs 2008’den itibaren de ‘4/B’li’ olarak adlandırılan sigortalılık statüsünde sağlanıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön