25 / 04 / 2024

Şok'un franchiselarını Bizim Toptan aldı!

Şok'un franchiselarını Bizim Toptan aldı!

Bizim Toptan, Şok Marketler ' in iş ortağı olarak faaliyet gösteren 196 franchise mağazasının sözleşmesini tüm hakları ile birlikte 30 milyon liraya satın aldığını açıkladı...




Bizim Toptan'dan yapılan açıklamaya göre, büyüme stratejisi çerçevesinde market kanalındaki genişlemesini artırmak için yapılan satın alım işlemi, Şok Marketlerin iş ortağı olarak faaliyet gösteren 196 franchise mağazasının, sabit kıymetleri dahil franchising sözleşmelerini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan tüm haklarını kapsıyor.


Franchising sisteminin işleyişi, Bizim Toptan'ın sahip olduğu geniş ürün portföyü ve satın alma gücü ile sistem kapsamındaki marketlere avantajlı fiyatlardan mal ve hizmet sunulması temeline dayanıyor. Şirket, hem franchising sisteminde yer alan 196 mağazanın en büyük tedarikçisi olmayı hem de aktif market müşterilerinin franchising sisteminde yer almasının teşvik edilmesini sağlamayı amaçlıyor. Bizim Toptan, beş yıllık dönemde, öncelikle Türkiye'nin batı bölgesinde franchise sistemini geliştirerek, bu sisteme dahil olan iş ortağı sayısını üç katına çıkarmayı hedefliyor. Böylelikle beş yılın sonunda sistemin, toplam iş hacmi içindeki payının yüzde 20 seviyelerine ulaşması öngörülüyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Bizim Toptan Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, 13 yılda Türkiye'nin en büyük 50 şirketi içine girmeyi başaran Bizim Toptan'ın gelişen ve değişen piyasa dinamikleri çerçevesinde büyüme stratejisini yenilediğini kaydetti.


Şirketin kanal bazlı büyümesini artırmak ve sürdürülebilir kılmak için bir süredir yeni iş planı üzerinde çalıştıklarını belirten Yıldırım, "Çalışmalarımızın son aşamasına geldik. Yeni iş planımızı Türkiye'nin gelişen perakende ve toptan sektörü dinamikleri çerçevesinde, dünyanın önde gelen organize toptancı şirketlerinin başarılı uygulamalarını inceledik ve kendimize bir model oluşturduk. Bugün planımızın önemli bir yapı taşı olarak değerlendirdiğimiz franchising faaliyetini kamuoyu ile paylaşmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.


Yıldırım, yeni iş planı paralelinde Bizim Toptan'ın market kanalında büyümesine hız kazandırmak amacıyla organik büyüme ve satın alma alternatiflerini değerlendirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:


"İlk adım olarak, Şok Marketler'in franchising faaliyetlerinin satın alınmasına karar verildi. Söz konusu franchising faaliyetleri 196 mağazanın franchising sözleşmelerinin, bu sözleşmelerden kaynaklı tüm hak ve hukuklarının, iş gücünün ve mağazalar içinde yer alan sabit kıymetlerin devralınmasını içeriyor. Tüm bu alım için şirketimiz 30 milyon lira + KDV'lik bir bedel ödeyecek. Gelişmiş ülkelerde benzer örnekleri olan ancak Türkiye'de kendi alanında bir ilk olacak bu yapılanmayla Bizim Toptan'ın satınalma gücünü franchiselerin sahadaki güçleriyle birleştirmeyi hedefliyoruz. Yaygın ve fragmente bir yapıda olan perakende pazarındaki gelişmelere baktığımızda, süpermarket ve indirim marketlerinin payının arttığını görüyoruz. Sayıları binlerle ifade edilen bağımsız perakendeciler satın alma güçleri ve işletme sermayeleri kısıtlı olduğundan desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu alandaki ihtiyacı görerek, büyüme stratejileri çerçevesinde market kanalında franchising iş modelini uygulamaya almaya karar verdik. Bu modelde girişimciliklerini koruyacak olan iş ortaklarımız, sağlayacağımız faydalarla rekabet güçlerini artırma imkanı bulacaklar."


Yeni sistemde sunulacak tek avantajın fiyat olmayacağını da belirten Yıldırım, aynı zamanda güçlü markalı ve öz markalı ürün desteği, geniş ödeme seçenekleri, müşteri ilişkileri yönetimi, eğitim, satış teknikleri gibi hizmetlerin de sunulacağını bildirdi.


Yıldırım, "Bizim Toptan olarak B2B anlayışı ve karşılıklı kazan-kazan stratejisi ile iş ortaklarımız ile birlikte büyüyor olacağız. Tüm iş ortaklarımıza ve yatırımcılarıma hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.


Bizim Toptan, satın alma kararıyla ilgili çıkan haberler ayrıca bir açıklama daha yaptı:


"Bazı internet mecralarında ifade edildiği gibi Bizim Toptan'ın Şok Market'e ortaklığı söz konusu değildir. Yapılan işlem, geçtiğimiz yıl Şok'un satın aldığı Dia mağazalarının franchise olarak işletilen 196 adet mağazasını kapsamaktadır. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl Şok Marketler, Dia mağazalarını satın almıştı. Bu mağazaların bir bölümü franchise olarak işletiliyordu. Dia franchise mağazalarının yönetimi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da mağaza sahipleri tarafından yürütülecektir. Bizim Toptan bu franchise'lara mal ve hizmet tedariğinde bulunacaktır."


Sabah


Geri Dön