25 / 04 / 2024

Soma'daki maden kazası sebebiyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi!

Soma'daki maden kazası sebebiyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi!

Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait maden ocağında meydana gelen trafo patlamasıyla çok sayıda işçi hayatını kaybetti. Başbakanlık 3 günlük ulusal yas ilan etti...



Dün öğlen saatlerinde Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında trafo patlaması nedeniyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait madende elektrikler kesildi ve maden asansörleri ile havalandırma sistemleri devre dışı kaldı.


787 işçi çalışırken trafonun patlaması sonucunda işçiler yerin 200 metre altında mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada 238 işçinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Soma'daki hastanelerde yer kalmaması sebebiyle madenden çıkarılan işçiler diğer ilçelere sevkediliyor. 


Başbakanlık da Soma'da meydana gelen facianın ardından 13 Mayıs'ta başlamak üzere 3 günlük milli yas ilan etti. Milli yasla tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya inecek.


Birçok siyasi, programını iptal ederken İsrail de bu akşam Ankara'da gerçekleştirilecek olan Milli Gün resepsiyonunu, Soma'da yaşanan maden kazası nedeniyle iptal ettiğini resmen açıkladı. Ayrıca ülke genelinde birçok etkinlik, toplantı ve 19 Mayıs törenleri de iptal oldu. 


Başbakanlık en son 14 Ocak 2012'de KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümünde ulusal yas ilan etmişti. 


Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; 

"Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir."


Soma Kömür İşletmeleri'nden açıklama:

Maden ocağının sahibi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada “Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir" dendi, vefat eden çalışanların ailelerine sabır dilendi.


BBC Türkçe'ye bilgi veren Akut Manisa Ekip Lideri Hakan Özcan, durumun artık çok parlak olmadığını ifade etti.

"Bölgeye ilk geldiğimizde umutlanmıştık. 5 dakikada bir madenden işçi çıkıyordu. Ancak şimdi bunu göremiyoruz. Ben de içeriden yeni çıktım. Maalesef durum çok parlak değil" diyen Özcan, madendeki yangının ise büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.


Geri Dön