20 / 04 / 2024

Sonbaharın konut kredisi faiz oranlarına etkileri! Son durum!

Sonbaharın konut kredisi faiz oranlarına etkileri! Son durum!

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven: Sonbaharın gelişi, normal şartlarda konut piyasasının, dolayısıyla mortgage sektörünün hareketlenmesine neden olur. Ancak bu sene oldukça belirsiz bir ortamda sonbahara gireceğiz



Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, konut kredileri, faiz oranları ve sonbaharın konut kredisi faiz oranlarına etkilerini bizlerle paylaştı. 


Sonbaharın konut kredisi faiz oranlarına etkileri! Son durum!


Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven konuyla ilgili şunları söyledi; Sonbaharın gelişi, normal şartlarda konut piyasasının, dolayısıyla mortgage sektörünün hareketlenmesine neden olur. Ancak bu sene oldukça belirsiz bir ortamda sonbahara gireceğiz. Faiz oranları tarihi rekor seviyelerden, halen düşük sayılabilecek, yüzde 0,80'lerin üstüne doğru çıktı. Buna rağmen, sektör bu sene rekor bir yıl geçirmiş olacak. Güncel durumda sektör, önümüzde daha 4 aydan fazla olmasına rağmen, en yüksek mutlak büyümesini gerçekleştirdi. Ancak faizlerdeki artış bu hızlı büyümeyi yavaşlatacak gibi görünüyor. Özellikle Amerikan Merkez Bankası'nın alacağı aksiyonlar belirleyici olacak. Eğer banka parasal genişleme politikasını bitirir ise, bu aksiyon en fazla etkilenecek ülkelerden biri biz olacağız. Bu da faiz oranlarının biraz daha artması anlamına gelecektir. Sene sonuna doğru bu sürecin netleşmesini bekleyebiliriz. Faizlerin önümüzdeki birkaç aylık dönemde düşme ihtimalinin artma ihtimalinden çok daha düşük olduğunu söylemek doğru olacaktır. Mortgage sektöründeki yavaşlamanın konut sektörünü de bir nebze etkilemesi beklenebilir. Etkilerden biri, satış adetlerinin azalması olarak görülebilir. Diğeri ise, yıllık bazda yüzde 15'lere varan konut fiyat artışının biraz daha yavaşlaması olarak beklenebilir.


120 ay vadelendirmede konut kredisi faiz oranlarında son durum şu şekilde;


Konut kredisi faiz oranı 120 ay vadelendirmede en düşük banka DD Mortgage. DD Mortgage faiz oranı yüzde 0,81 olarak belirlendi. Faiz oranı Halkbank  ve Yapı Kredi'de ise yüzde 0,84. 


Faiz oranları 4 bankada yüzde 0,85 olarak belirlendi. Bu bankalar TEB, Anadolubank, Fibabankave Ziraat Bankası. Akbank ve Albaraka Türk'ün yüzde 0,88'ken Finansbank, ING Bank, Şekerbank'ın faiz oranı yüzde 0,89 olarak belirlendi. 


Garanti Bankası ve de Türkiye Finans'ın faiz oranı yüzde 0,91'ken Tekstilbank'ın faiz oranı ise yüzde 0,92. 3 bankanın ise konut kredisi faiz oranı yüzde 0,94 olarak belirlendi. Bu bankalar Denizbank, HSBC, Kuveyt Türk...


İş Bankası ve Vakıfbank'ın faiz oranı yüzde 0,98'ken Abank'ın faiz oranı ise en yüksek olarak belirlendi. Abank'ın faiz oranı yüzde 0,99. 


Konut kredisi faiz oranları son durum:


Sonbaharın konut kredisi faiz oranlarına etkileri! Son durum!


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


*Veriler kredipazarı'ndan alınmıştır.


Geri Dön