27 / 04 / 2024

Sosyal tesislerde 2014 satış yılı olacak!

Sosyal tesislerde 2014 satış yılı olacak!

2014 yılı bütçe tasarısının gelir hedefleri içerisinde, sosyal tesis satış geliri bölümünün karşısında 500 milyon liralık tahmin yer aldı. 2013 yılı bütçesinde sosyal tesis satışından beklenen gelir 60 milyon liraydı...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'memurlar bir iki ay tatil yapacak' diye kamudaki gayrimenkullerin israf yarattığı sözleriyle satılmasına yönelik kapsamlı çalışma başlatılan sosyal tesislerde 2014 yılı 'satış yılı' olacak. 2014 yılı bütçe tasarısına göre gelecek yıl sosyal tesis satışlarından 500 milyon lira gelir elde edilecek. 2013 yılı bütçesinde sosyal tesis satışından beklenen gelir 60 milyon liraydı. 


Bu yılın başında Başbakan Erdoğan, sosyal tesislerin yaz dönemi kullanılıp kış dönemi atıl kaldığını belirterek, devletin otellerle anlaşabileceğini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı da kamunun elindeki 779 sosyal tesisin satışı için çalışma başlatmıştı. Daha sonra askeri tesislerin de satılmasına yönelik yasal çalışma yapılmıştı. TBMM'ye sunulan 2014 yılı bütçe tasarısının gelir hedefleri bölümünde sosyal tesis satış geliri bölümünün karşısına 500 milyon liralık gelir tahmini yer aldı. 


Sahil şerinden başlanacak 


Sosyal tesisler satılırken daha çok gelir getirecek ve eğitimden çok tatil kampı niteliğindeki tesislerin satılmasına öncelik verilecek. Yani öncelikle sahil şeridindeki tesisler satılmaya çalışılacak. 2014 yılında lojmanların satılması da planlanıyor.

 

Şehir hastanelerine Hazine garantisi 


2014 yılı bütçe tasarısının 12. maddesinde şehir hastanelerine verilecek toplam garantinin üst sınırı belirlendi. Buna göre yapılacak projelere verilecek garanti 3 milyar doları (6 milyar lira) aşamayacak. Şehir hastaneleri yapılırken çıkarılacak türev ürünler için de Hazine garantisi geçerli olacak. Bu yılın şubat ayında Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması'na yönelik yasa çıkarıldı. Bu yasa ile şehir hastanelerinin yasal altyapısı oluşturuldu. Yasaya eklenen bir madde ile şehir hastaneleri yapımına Hazine garantisi getirildi. 'Borç üstlenimi" başlıklı 13. maddede, Sağlık Bakanlığı'nca kamu özel işbirliği modeli ile tesis yaptırılması, yenilenmesi ve hizmet alınması Hazine garantisi kapsamına alındı. 

Bu yatırımların asgari 500 milyon lira olması gerekiyor. Sözleşmeler süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması halinde ya da hastaneler yaptırılırken yurtdışından bir finansman sağlanacaksa Hazine garanti verebilecek. Hastane yapılırken finansman sağlamak için herhangi bir türev ürün çıkarılıp piyasadan borçlanılacaksa Hazine garantisi olacak. Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılacak olan ve tutarı asgari 1 milyar lira olan yatırımlar da bu kapsamda olacak. 


5.5 milyar TL'lik barış


2014 yılı bütçe tasarısının TBMM'deki görüşmeleri Sayıştay raporları tartışmaları ile başladı. Muhalefet hükümeti hesap vermemekle suçlarken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Sayıştay'a 25 milyon kayıt verdiklerini söyledi. Maliye Bakanı Şimşek ayrıca varlık barışından 21 Ekim tarihi itibariyle 58.3 milyar liralık beyanda bulunulduğunu, bunun 5.5 milyar lirasının geldiğini söyledi. Şimşek, toplamda 1.2 milyar lira vergi tahakkuk etmesine karşılık yatırılan verginin 111 milyon lira olduğunu bildirdi. 



NEŞE KARANFİL/Radikal


Geri Dön