19 / 04 / 2024

Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi gibi olağanüstü durumlar yüzünden yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet ile miras bırakabiliyor. Peki, sözlü vasiyetten dönülebilir mi? Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?



Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet ile miras bırakabiliyor.


Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yüklemiş olur. Peki, sözlü vasiyetten dönülebilir mi?  Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?


Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşmüş oluyor.


Vasiyetnamenin iptal edilmesi:


Yeni vasiyetname  ile..

Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.


Yok etme ile..

Mirasbırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir.


Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.


Sonraki tasarruflar..

Mirasbırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.

Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.



Vasiyet alacaklıları kimlerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön