29 / 03 / 2024

Standard-Poor’s: Ticari gayrimenkullerdeki büyüme balon yaratabilir!

Standard-Poor’s: Ticari gayrimenkullerdeki büyüme balon yaratabilir!

Standard - Poor’s (S&P) yaptığı açıklamada konut kredilerinde şu an herhangi bir yükselişin olmadığını belirtip, “Ama ticari gayrimenkullerdeki büyüme bir balon yaratma potansiyeli taşıyor” uyarısında bulundu.




Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), son yıllardaki hızlı kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının aktif kalitesinin ekonomideki olası bir yavaşlama karşısında kırılgan olduğunu belirtti. S&P tarafından hazırlanan bankacılık raporunda, bankaların aktif kalitesi, kârlılık ve sermaye yapısının görece güçlü olduğuna dikkat çekilmesine rağmen, “Bu güçlü tarafların son yıllardaki hızlı kredi büyümesi sebebiyle baskı altında kalmaya başladığına inanıyoruz” denildi. 


Raporda, konut kredilerinde herhangi bir yükseliş şu an için görülmese de, ticari gayri menkullerdeki büyümenin bir şişkinlik yaratma potansiyeli taşıdığı uyarısında bulunuldu. Bankaların faaliyet ortamının “Artan iç siyasi risk ve Fed’in tahvil alımlarını azaltmasının etkileri ve ekonomideki büyüme nedeniyle bozulduğu” ifade edildi. 


Bankalara olumsuz etki


Geçen 4 yıldaki kredi büyümesi sonucu kredilerin gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının 20 puanın üzerinde artarak yüzde 60’a yaklaştığı belirtilen raporda, yavaşlayarak devam etmesi beklenen kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının olası bir ekonomik yavaşlama karşısında her zamankinden daha hassas olduğuna dikkat çekildi. 


S&P’nin büyüme tahminini bu yıl ve gelecek yıl ortalama yüzde 3.4’ten yüzde 2.2’ye indirdiğine dikkat çekilen raporda, “Bu durumun bankaların aktif kalitesine asgari etkide bulunmasını ve bankaların kârlılıklarını orta derece etkilemesini bekliyoruz. Bankaların güçlü faiz marjları ve sermayeleri göz önüne alındığında mali yapısı belirgin derecede etkilenmeyecek” denildi. 


Türk bankalarının 2001 yılındaki reformların ardından daha dayanıklı ve güçlü finansal göstergelere sahip olduklarını kanıtladığına dikkat çekilirken, ticari gayrimenkul alanındaki büyüme nedeniyle balon oluşması olasılığı bulunduğu ancak konut alanında böyle bir risk görülmediği ifade edildi. 


Raporda geçen yılın ortasından bu yana değer kaybeden TL’nin bankaların döviz cinsi borçlanma ve borç vermede “direncini test ettiği” ve bu durumun bu yıl da devam etmesi beklendiği ifade edildi. 


S&P, 10 Şubat’ta Türkiye’nin durağan olan kredi notu görünümünü ekonomideki ani yavaşlama riskini ve kurumsal denetleme mekanizmasının gücünün zayıflamasını gerekçe göstererek negatife düşürdü.


Moody’s: Faiz artışı KOBİ kredilerini olumsuz etkiler


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın faiz artışının KOBİ kredilerini konut kredilerinden daha çok etkileyeceğini belirtti. Moody’s dün yayımladığı raporda faiz artışının ekonomiyi yavaşlatacağı ve konut ve KOBİ kredilerinde takibe düşüş oranını artıracağı belirtildi. Raporda, “KOBİ kredileri konut kredilerine göre ekonomik daralmaya daha duyarlı ve bu krediler borçluların daha kısa vadelere sahip olması ve borçlarını daha sık yeniden finanse etmeleri nedeniyle daha yüksek faiz oranlarından daha hızlı etkilenir” görüşüne yer verildi.




Vatan


Geri Dön