18 / 04 / 2024

Stephen Wiltshire kimdir?

Stephen Wiltshire kimdir?

Ressam Stephen Wiltshire kimdir? Palladium Tower açılışında İstanbul'u resmedecek ressam kimdir? Dahi bellek Stephen Wiltshire otistik midir? Stephen Wiltshire nereli? Stephen Wiltshire sanat galerisi nerede? İşte Stephen Wiltshire biyografisi...



Stephen Wiltshire kimdir?


Tahincioğlu Gayrimenkul projesi Palladium Tower açılışı için 24-28 Eylül 2014 tarihledinde Palladium AVM Cam Küre'de 12:00-19:00 saatleri arasında İstanbul'u resmedecek Stephen Wiltshire boyama sanatçısı ve çok özel yeteneğe sahip biridir. Kısa bir süre içinde gördüklerini gerçeğe çok yakın olarak rahatlıkla resmedebilmektedir. Çalışmaları tüm dünyada beğeni ve takdir edilmektedir. Londra’da kendi adını taşıyan bir sanat galerisinin sahibidir. 


Stephen Wiltshire, Londra'da 24 Nisan 1974 tarihinde doğdu. Sessiz bir çocuktu ve diğer insanlar ile sosyal ilişkisi yoktu. Üç Yaşında otistik tanısı (Savant Sendromu) kondu. Hiç dil gelişimi yoktu ve tamamen kendi dünyasında yaşıyordu. Beş yaşında, resim yapma kabiliyeti fark edildiğinde Stephen, Londra'daki Queensmill Okuluna gönderildi. Kısa sürede çevresi ile çizim dili ile iletişim kurmaya başladı ilk olarak hayvanlar, daha sonra Londra otobüsleri, ve sonunda binalar. Bu çizimler, ustaca bir perspektif, bir tuhaf stil ve doğuştan kabiliyeti olduğunu gösterdi.


Stephen Wiltshire, sekiz yaşında hayali olarak şehir çizimleri yapmaya başladı. Ayrıca bu zamanda klasik Amerikan arabalarının resimleri saplantı oldu ve o büyük Londra sembollerini en detaylı şekilde resimlemeye başladı.


Queensmill Okulu öğretmenleri onu geçici olarak sanattan uzaklaştırarak konuşmaya teşvik etmeye çalıştı. Stephen önce sesler ve sonunda ilk kelimeyi çıkarmayı başardı.


Stephen Wiltshire'in ilk kelimesi kağıt oldu. Dokuz yaşında tamamen konuşmayı öğrendi.


1987 yılında BBC QED programı, 'Foolish Wise Ones', Stephen'in şaşırtıcı yeteneklerini program yaptı.

Stephen Sir Hugh Casson tarafından Kraliyet Akademisi (eski başkanı),İngiltere'de en iyi çocuk sanatçı olarak onu ilan etti.


Stephen çalışmaları bundan sonra dünya çapında birçok televizyon programlarının konusu oldu. Hakkında birçok kitap yazıldı. 


Kendisinin üçüncü kitabı Yüzen Şehirler (1991) Sunday Times Bestseller Listesinde bir numara oldu.


Bu arada Stephen'ın eserleri sanat mekanlarında sık sık sergileniyordu. 2001 yılında başka bir BBC belgeseline daha konu oldu ve Londra üzerinde uçan bir helikopterden şehrin üzerinde uçarak, detaylı ve mükemmel dört adet kuşbakışı resimlerini ölçekli olarak çizdi. Çizimlerinde 12 tarihi yer ve 200 bina aslına uygun resmedilmişti. İnsan doğasını zorlayan bu yeteneği ile başardığı bu ayrıntılı çalışmalar tüm dünyada yankı buldu.


Ekim ve Kasım 2003'te binlerce sanatsever Londra'ya ilk büyük retrospektif çizimlerini görmek için akın etti. Sergi 1983-2003 yılları arasında, 20 yıllık dönemde, Stephen's çizimleri, resimleri ve baskıları 150 eserden oluşuyordu.


2006 yılında sanat dünyasına katkılarından dolayı MBE ile ödüllendirildi. ( İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in doğum gününde İngiltere’yi iyi temsil ettiği düşünülen kişi veya kişilere verilen kraliyet nişan ödülü. En son ADELE almıştır.)

 

Tokyo üzerinde kısa bir helikopter gezintisinden sonra. 10 metre uzunluğunda şehrin şaşırtıcı ayrıntılı panoramik görüntüsü çizdi. 


Stephen bir OTİSTİĞİN doğru yönde alacağı eğitim ile neler yapabileceğine iyi bir örnektir.


Geri Dön