26 / 04 / 2024

Stokçulara ve aşırı fiyat artışı yapanlara 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulandı!

Stokçulara ve aşırı fiyat artışı yapanlara 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulandı!

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, aşırı fiyat artışı uyguladığı belirlenen 896 firmaya toplam 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulanmasında karar kıldı.



Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, şimdiye kadar temel gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok alanda aşırı fiyat artışı uyguladığı belirlenen 896 firmaya toplamda Türk Lirası idari para cezası uygulanmasında karar kıldı.

Sputnik'in haberine göre pandemi sürecinde piyasada tersliklere neden olan haksız ve rekabeti bozucu faaliyetlerin önlenmesine dönük çalışmalar da tedarikçi, üretici ve perakende işletmelerin stokçuluk ve aşırı fiyat artışı uygulamalarını engellemek için gerekli durumlarada idari para cezası kararı almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturuldu.

Kurulun oluşumu, yetkileri ve görevleri ile aşırı fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarının denetlenmesine ayrıca idari para cezalarının uygulanması hakkında esas ve usuller 28 Mayıs 2020 yılında çıkarılan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği ile belirlendi.

Stokçulara ve aşırı fiyat artışı yapanlara 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulandı!

81 şehirde denetimler gerçekleştirildi

Haksız fiyat ve stokçuluğa yönelik faaliyetlerde, Bakanlığa gelen aşırı fiyat artışları hakkında şikayetler üzerine geçen sene başta büyükşehirler olmak üzere, pazar yerleri, ticaret şehir müdürlükleri koordinasyonunda marketler ve toptancılarda temel gıda ve tüketim ürünlerine yönelik 81 şehirde denetimler gerçekleştirildi.

Denetimlerde, fiyatları arz talep dengesini göz önüne almadan yükseltildiği tespit edilerek, denetlenen firmalardan savunma alınarak ürünlerin satış ve alış faturaları gibi gerekli belgeler ve bilgiler istendi. talep edildi. Firmaların savunmaları ve temin edilen belgeler değerlendirilmek üzere Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna sunuldu.

Stokçulara ve aşırı fiyat artışı yapanlara 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulandı!

Cezalarda 500 bin Türk Lirası olan üst sınır 2 milyon Türk Lirasına çıkarıldı

13 üyenin oluşturduğu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından aşırı fiyat artışı uyguladığı belirlenen firmalara ceza uygulandı.

Stokçulukla mücadelede cezaların çoğaltılması ve caydırıcılığın sağlanmasını temin etmek amacıyla yapılan kanun değişikliğiyle tedarikçi, üretici ve perakende işletmeler tarafından sektör dengesini bozan, sektörde darlık yaratıcı ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin mallara ulaşmasını önleyici faaliyetler gerçekleştiren uygulanan idari para cezasının üst ve alt sınırı tekrar belirlendi.

Buna göre, 500 bin Türk Lirası olan üst sınır 2 milyon Türk Lirasına, 50 bin Türk Lirası olan alt sınır 100 bin Türk Lirasına yükseltildi.

Zincir marketlerde özellikle temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde aşırı fiyat artışı olduğuna ilişkin Bakanlığa ulaşan şikayet başvurularına dönük müfettişlerce, ülkede faaliyet gösteren, en fazla şubeye sahip zincir marketlerin 2021 senesinde belirlenen ürünlerin satışında aşırı fiyat artışı yapıp yapmadığının tespiti amacıyla inceleme başlatıldı.

Yağlar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, bakliyat, sebze ve meyve ile temizlik malzemelerinin fiyatları incelendi.

Ayrıca 2021 senesininin son çeyreğinde fahiş fiyat artışları ile alakalı olarak Bakanlığa yapılan şikayetler nedeniyle 81 şehirde bulunan ticaret şehir müdürlüklerine aşırı fiyat denetimlerinin yapılması yönergesi verildi. Bu bağlamda 81 şehirde senkronik olarak gerçekleştirilen aşırı fiyat artışlarının denetimlerinde toplam 101 bin 338 ürün ve 14 bin 181 firma denetlendi.

Stokçulara ve aşırı fiyat artışı yapanlara 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulandı!

Kurul göreve başladığı günden itibaren toplamda 17 toplantı yaptı. Gerçekleştirilen toplantılarda, başta sebze, meyve ve bakliyat gibi temel gıda ürüleri dışında dezenfektan ve cerrahi maske ile koruyucu sağlık ürünleri gibi pek çok ürün kategorisinde aşırı fiyat artışı yaptığı gözlemlenen 896 firmaya toplamda 25 milyon 448 bin 428 Türk Lirası idari para cezası uygulanmasına karar kılındı.

Sıfır kilometre araç fiyatlarının indirilmesini hedefleyen Cumhurbaşkanı Kararının ardından Bakanlığa ulaşan şikayetler üzerine denetim başlatıldı. Denetimden çıkan sonuçların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunda görüşüldükten sonraysa bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı nedeniyle ceza üst sınırı olan 545 bin 550 Türk Lirası idari para cezası verilmişti.

Stokçularla mücadele başladı! Vergi müfettişleri sahada!

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı sıkı takip!

Düşen sebze meyve fiyatları yeniden tırmanışa geçti! İşte Mart 2022 fiyat listesi!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön