18 / 04 / 2024

Stüdyo daire yönetmeliği metni 2017!

Stüdyo daire yönetmeliği metni 2017!

Uygulama imar planı bulunan alanları kapsayan yönetmelik gereğince stüdyo dairelerin yapımı yasaklanıyor. İşte stüdyo daire yönetmeliği metni 2017..



3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni İmar Yöentmeliği, 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek. Yönetmelik, uygulama imar planı bulunan alanları kapsıyor.


İmar Kanunu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esasları belirliyor. 


Konut ölçülerinin yeniden düzenlendiği Yeni İmar Yönetmeliği ile en küçük dairenin 1+1 ölçülerinde olması gerektiği belirtiliyor. Dolayısı ile yönetmelik gereğince ile stüdyo dairelerin yapımı yasaklanıyor.


Stüdyo daire yönetmeliği metni 2017


Her müstakil konutta en az; 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunur.




Dar KenarıNet Alanı
1 oturma odası3.00 metre12 metrekare
1 yatak odası2.50 metre9 metrekare
1 mutfak veya yemek pişirme yeri1.50 metre3.30 metrekare
1 banyo veya yıkanma yeri1.20 metre3 metrekare
1 tuvalet1.00 metre1.20 metrekare


(2)   3 veya daha az odalı konutlarda banyo/yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilir.


(3)  Hol ve koridor genişlikleri 1.20 metreden az olamaz.


(4)  Mutfak nişi ve oda ile banyo ve tuvaletin aynı mekânda düzenlenmesi halinde her mekân için öngörülen en az alanların toplamı kadar alan düzenlenmek zorundadır.


(5)  Birinci fıkrada belirtilen bu piyesler ile koridor ölçüleri engellilerin de kullanımını sağlayacak standartlara ve erişilebilirlik mevzuatına uygun olmak zorundadır.


(6)  Mutfak, oda ve tuvalet/banyo havalandırmaları aynı boşluğa açılamaz. Ancak, banyo ve tuvalet havalandırmaları aynı boşluğa açılabilir.


(7)  Su depoları ve ıslak hacimlerin altında enerji odaları teşkil edilemez.


(8)  Bağımsız bölüm iç duvar kalınlıkları en az 0.10 metre, diğer bütün duvar kalınlıkları en az 0.20 metre olarak düzenlenir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön