16 / 04 / 2024

Stüdyo daire yapılmayacak mı?

Stüdyo daire yapılmayacak mı?

Yeni İmar Yönetmeliği Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlükte olacak. Peki, artık stüdyo daire yapılmayacak mı?



3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve Ekim 2017'de yürürlüğe girecek olan Yeni İmar Yönetmeliği gereğince artık stüdyo daire yapılamayacak. Bir dairede en az 1 oturma odası ve 1 yatak odasının bulunması zorunlu olacak.


Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesini hedefleyen yeni yönetmelik gereğince yeni tip konut projelerinde her dairenin net en az 12 metrekare oturma alanı, 3 metrekare banyo ve 9 metrekare yatak odası bulunması gerekecek.


Yapı piyesleri ve ölçüleri

Her müstakil konutta en az aşağıdaki piyesler bulunur:


Stüdyo daire yapılmayacak mı?


3 veya daha az odalı konutlarda banyo/yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilir. Hol ve koridor genişlikleri 1.20 metreden az olamaz.


Mutfak nişi ve oda ile banyo ve tuvaletin aynı mekânda düzenlenmesi halinde her mekân için öngörülen en az alanların toplamı kadar alan düzenlenmek zorundadır.


Birinci fıkrada belirtilen bu piyesler ile koridor ölçüleri engellilerin de kullanımını sağlayacak standartlara ve erişilebilirlik mevzuatına uygun olmak zorundadır.


Mutfak, oda ve tuvalet/banyo havalandırmaları aynı boşluğa açılamaz. Ancak, banyo ve tuvalet havalandırmaları aynı boşluğa açılabilir.


Su depoları ve ıslak hacimlerin altında enerji odaları teşkil edilemez.


Bağımsız bölüm iç duvar kalınlıkları en az 0.10 metre, diğer bütün duvar kalınlıkları en az 0.20 metre olarak düzenlenir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön