28 / 03 / 2024

Su elektrik gibi abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilecek!

Su elektrik gibi abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilecek!

Su, elektrik ve gaz gibi abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka konuyla ilgili açıklama yaptı. 



Gazete Habertürk Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas'ın haberine göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, su, elektrik ve gaz gibi aboneliklerin e-devlet üzerinden taşınabileceği bilgisini verdi.
 

E-devlet sistemine girişin aylık 117 milyon olduğunu söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, 16 milyon kişinin ise e-devlet sitesini aktif olarak kullandığını açıkladı. 


Aka, vatandaşların günlük yaşamına kolaylık sağlayacak bürokrasiyi azaltacak uygulamalar üzerinde çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Taşınma işi birden fazla kurumla işinizin olduğu o kurum bu kurum gezdiğiniz hayli zamanınızı alan bir iş. Şimdi devlet işlerini en azından e-devlet üzerinde halledebileceğiniz bir çalışma içindeyiz. Su, elektrik, gaz aboneliklerinin otomatik taşınması. Evrakların digital olarak transferi. İkametgâh vb. ve hatta çocuklarınızın okul kayıtlarının bile siteden yapılabildiği bir sistem. Vergilerin ödendiği mesela. Elbette bunun için yerel yönetimlerden kurumlara kadar herkesin aynı dilde ve dijital konuşması gerekiyor. Bilginin bir merkezde toplanması gerek. Bu da zaman alıyor. Belediyelerin hepsi digitalde bu işleri görmüyor. Farklı farklı sistemlerin birbirine uyumu var sonra. Zaman alacak ama hayata geçtiğinde taşınmalarda bir yerden tüm işlerinizi halledeceksiniz.”

 

KAMUDA KÂĞIT BİTTİ

Kamuda ortak platform projesiyle 5 yılda 11 milyar TL’lik tasarruf sağlayacağını söyleyen Aka, Projenin fizibilite çalışmasının Şubat 2018’de tamamlanacağını belirtti.


Bugün nikâh dairelerinde ve tapu dairelerinde sadece ıslak imzanın kullanıldığını belirten Aka, Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile geri kalan işlemlerin şifreli dijital hale getirildiğini belirtirken “ev’lenme dışındaki işlemler dijital ortama girdi. Türksat’ın geliştirdiği “Elektronik Belge Yönetim Sistemi” sayesinde başta Başbakanlık olmak üzere tüm bakanlıklar birbiriyle kâğıtsız haberleşiyor. Yani, bakanlıklar arasındaki haberleşme elektronik ortamda yürüyor.


Geri Dön