20 / 04 / 2024

Süha Güçsav: Mersin Limanı Doğu Akdeniz Rıhtımı 2016'da açılacak!

Süha Güçsav: Mersin Limanı Doğu Akdeniz Rıhtımı 2016'da açılacak!

Faizler düşerse Merkez Bankası (MB) faizleri düşürmemekte direnirken iş dünyasından tepkiler gelmeye başladı. Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, faizdeki düşüşün büyümeyi hızlandıracağını söyledi.



AKFEN Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, Türkiye'nin yüksek enflasyonu anlatabileceğini, faizi savunabileceğini, dış ticaret açığının nasıl giderileceği konusunda öngörülerde bulunabileceğini, ama bütün bunları anlatabilmesi için dış fonlarla masaya oturması gerektiğini belirterek, "O yabancı yatırımcının da masaya oturması için öncelikle büyüme görmesi gerekiyor" dedi. 


Soruları yanıtlayan Güçsav, 2014 yılının ABD'deki iyileşme, bu iyileşmenin gelişmekte olan ülkeler üzerinde oluşturduğu kısa ve orta dönemli negatif ayrışma, Çindeki yavaşlama ve Türkiye'nin kendi içindeki siyasi tartışmaları ile oldukça dalgalı bir seyirde geçtiğini kaydetti. 


Akfen Holding olarak 2014 yılının ocaktan itibaren 9 aynıda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23'lük artışla Oransal Konsolidasyon Yöntemi ile hesaplanan 921 milyon liralık bir ciro elde ettiklerini dile getiren Güçsav, FAVÖK'ü yüzde 24'lük artışla 316 milyon liraya, aktif büyüklüklerini ise yüzde 8'lik artışla 5,9 milyar liraya çıkardıklarını anlattı. 


Güçsav, 2014 eylül sonu itibariyle bütün iştirakleriyle 37 bin 29 çalışan sayısına ulaştıklarını, bu rakamın 2013'ün aynı döneminde 32 bin olduğunu, büyüme hedefleri doğrultusunda istihdam sayısını 2015 yılında yüzde 7 artırmayı planladıklarını bildirdi. 


Orta Vadeli Programa (OVP) bakıldığında 2015 yılında yüzde 4'lük bir GSMH büyümesi, enflasyonun ise yüzde 6,5'lar civarında olmasının öngörüldüğünü hatırlatan Güçsav, 4-5 ay önce bu rakamların gerçekleşebilir olduğunu söyleyemeyeceğini, ancak dünyadaki ani değişmeler ve özellikle petrol fiyatındaki düşüklüğün birtakım dengeleri değiştirdiğini, bu hedeflerin bugünün gerçeklerinde daha ulaşılabilir olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin her şekilde büyümesi gerektiğini vurgulayan Güçsav, şunları kaydetti: "Çünkü biz büyüyemezsek, yatırım çekemeyiz. Bizim yıllardır en büyük kronik sorunumuz dış ticaret açığı. Ancak biz bu kronik sorunumuza rağmen büyümemizle yurt dışı fonlarını ülkemize çekmeyi başardık. Çünkü bunları bir şekilde izah edebildik. Türkiye'nin bir cari açık problemi olduğunu, ama buna rağmen büyüyebilmeyi başardığını anlattık. Türkiye'nin büyümesi olmaz ise biz bunu savunamayız. Yüksek enflasyonu anlatabiliriz, faizi savunabiliriz, dış ticaret açığının nasıl giderileceği konusunda öngörülerde bulunabiliriz. Ama bütün bunları anlatabilmemiz için dış fonlarla masaya oturmamız lazım. O yabancı yatırımcının masaya oturması için de öncelikle büyüme görmesi gerekiyor." 



"Elektrik üretim santrallerindeki özelleştirmelerle ilgileniyoruz" 

AKFEN Holding CEO'su Süha Güçsav, Mersin Limanfnı halka arz edip etmeyecekleri ile ilgili, 2015 yılı için bugün konjonktürde böyle bir öngörüleri olmadığını söyledi. 

Köprü ve otoyol ihaleleri ile ilgili gelen soru üzerine ise Güçsav, şu an için bu konuda bir çalışmalarının olmadığını kaydetti. Elektrik üretim santrallerindeki özelleştirmelere enerji sektöründe olmalarından dolayı bakacaklarını aktaran Güçsav, "Ancak kriterlerimize uyar mı? Onu bugünden değerlendirmemiz zor" seklinde konuştu. Güçsav, yabancı ortaklıklara açık olup olmadıklarına ilişkin bir soruyu, "İştiraklerimize bakıldığında Mersin Limanı'nda Temasek Holding'in kuruluşu olan Singapurlu PSA, TAV'daki mevcut ortağımız Fransız ADP, TAV'ın iştiraklerden ATÜ Dutyfree'deki Alman ortağımız Heinemann, İDO'da İskoç ortağımız Souter Investments, Akfen GYO'da stratejik ortağımız Fransız ACCOR ve TAV'ın altındaki döviz şirketlerindeki ingiliz TRAVELEX'e baktığımızda bunun cevabı kendi içindedir" şeklinde yanıtladı. 



2015, 2014'ten iyi geçecek!

AKFEN Holding CEO'su Süha Güçsav, Türkiye'nin kendisinden daha az riskli ülkelerden daha fazla büyümesi gerektiğini bejirterek, "Büyüme görecelidir. Örneğin Türkiye'nin çok büyük bir performans gösterip yüzde 10 büyüdüğü bir dönemde eğer ABD yüzde 12 büyüyorsa, bunun Türkiye için bir pozitif katkısı olmaz" dedi. Avrupa'nın uzun bir dönem daha büyüme trendine giremeyeceğini öngördüğünü anlatan Güçsav, ABD'de ise gözle görülebilir bir iyileşme olduğunun altını çizdi. Güçsav, faizlerin düşmesinin doğal olarak yatırımcı iştahını artıracağını dile getirerek, Türkiye'nin faizleri düşürememesinin nedeninin cari açık, enflasyon hedefleri ve kur baskısından kaynaklandığını, dolayısı ile bunların dengede tutulması gerektiğini belirtti. Süha Güçsav, enflasyon üzerindeki risk ve dış ticaret açığı probleminin petroldeki ani düşüşle bir miktar azalmış durumda olduğuna işaret ederek, bu öngörüden hareketle kur riskini de ihmal etmeden faizdeki olası düşüşün Türkiye'nin büyümesini hızlandıracağını söyledi. Güçsav, "Genel anlamda bakıldığı zaman, seçim riski olmasına rağmen ben 2015 yılının Türkiye için 2014'ten daha iyi geçeceğini düşünüyorum" dedi. Yabancı yatırımcılar için büyüme kadar, öngörülebilir bir yapının da önemli olduğunu bildiren Güçsav, ekonomik kuralların ve regülasyonların doğal olarak günün şartlarına uygun olarak geliştirilebileceğini, ancak ani sürprizlerin olmaması gerektiğini kaydetti. 



Mersin Limanı Doğu Akdeniz Rıhtımı 2016'nın ilk çeyreğinde açılacak!

AKFEN Holding CEO'su Süha Güçsav, holding genelindeki en önemli iştiraklerinden birinin Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) olduğunu, söz konusu limanın 2014'ü yaklaşık 1,5 milyon ton konteyner elleçlenerek bir önceki yıla göre yüzde 9'luk bir konteyner büyümesi ile kapattığını, konvansiyonel yük bazında da 8,8 milyon tona ulaşarak yaklaşık yüzde 17'lik bir büyüme yakaladıklarını söyledi.Mersin Limanfnı 2007 yılında aldıklarında 450 kişinin çalıştığı bilgisini veren Güçsav, bugün limandaki istihdam sayısının bin 700'e yükseldiğini kaydetti. Söz konusu rıhtımı 2016 yılının ilk çeyreğinde açmayı hedeflediklerini aktaran Güçsav, bu yatırımın tamamlanması ile birlikte Mersin Limam'nın dünyanın en büyük uluslararası limanları ile erişebileceğini söyledi. 


Milat


Geri Dön