16 / 04 / 2024

Sultanahmet Camii restorasyonunda sona gelindi!

Sultanahmet Camii restorasyonunda sona gelindi!

Yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii’nin, minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi. Restorasyonun önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.



Tarihi yarımadada bulunan ve İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii’nin, minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi.


Türkiye’nin 6 minareli tek tarihi camisi olan caminin sökülen sağ ön minaresindeki restorasyonun önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.


İki şerefesi ortaya çıkan minarenin üçüncü şerefesinin de yakın zamanda tamamlanmasının ardından bakır alem yerine konulacak.


I. Ahmed tarafından mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya 1616 yılında yaptırılan camideki çalışma, yaklaşık bir yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerin ardından başlatıldı.


İncelemede yapımından yüzyıllar geçmesine rağmen genel olarak zeminde ciddi sorun olmadığı tespit edildi. 


Habertürk


Geri Dön