25 / 04 / 2024

Sultanbeyli Belediyesi'nden mülkiyet açıklaması!

Sultanbeyli Belediyesi'nden mülkiyet açıklaması!

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ve yapılan tapu devir merasimi sonrasında oluşan soru işaretlerini gidermek için yeni bir açıklama yaptı...




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ve yapılan tapu devir merasimi sonrasında oluşan soru işaretlerini gidermek için yeni bir açıklama yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin "Bu süreçte mülkiyet probleminden rant elde eden bazı çevrelerin gerçeği yansıtmayan bilgileri kamuoyunda yayması sebebiyle bu açıklamayı yapıyoruz" dedi



Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin tarafından yapılan açıklama şu şekilde;


Kıymetli hemşehrilerim; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce’nin teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz “Tapu Devir Töreni”ne göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı sizlere şükranlarımı sunarım. Her zaman gündemimizde yer alan ve Sultanbeyli’nin 100 yıllık mülkiyet meselesi artık ilçemizin gelişiminin önünde bir engel olmaktan çıkmıştır. 


Sultanbeyli’mizin tamamında imar yapım çalışmaları bitirilerek planlı bir ilçe olması sağlanmıştır. Bununla birlikte; ilçemizin mülkiyet yapısına baktığımızda toplam idari sınırlar içerisinde yüzde 22 civarında yeşil alanı olduğu, yüzde 17 civarında müstakil tapulu parsellerin olduğu, yüzde 25 civarında 2b alanı olduğu ve geri kalan yaklaşık yüzde 30’luk kısmında çok hisseli parsellerden oluştuğu görülmektedir. Mülkiyetin sorunlu olduğu 2b parsellerinde de kadastro çalışmaları tamamlanmış ve yaklaşık 17.000 parselin fiili kullanıcıları belirlenerek tapu tescili yapılmıştır. Bu parsellerde; belirlenen bedeller üzerinden arsasının tapusunu alan binlerce vatandaşımız istedikleri anda inşaat ruhsatı alabilmektedir.


İlçemizin mülkiyet sorununun temelini oluşturan ve yüz ölçüm olarak en önemli bir kısmını da kapsayan çok hisseli parsellerde, bugüne kadar yaptığımız çalışmalar meyvesini vermiş ve 100 yılı aşkın bir süredir mülkiyet ve orman davaları gibi problemler nedeni ile fiili kullanıcısı ile buluşamayan tapuların, Sultanbeyli halkına verilebilmesinin önündeki en büyük engel aşılmıştır.


Şöyle ki; Sultanbeyli İlçesi çok hisseli parsellerin tapularını elinde bulunduran yatırımcı, işadamı, emlakçı vb. kişi ve kurumlardan, bu arazilerdeki hisselerin büyük bir kısmı kamulaştırılmış olup Sultanbeyli Belediyesince tapular alınmış, diğer kalan kısımların kamulaştırılması için de gerekli anlaşmalar yapılmış ve protokoller karşılıklı olarak imzalanmıştır. Hâlihazır durumda, elinde hisse tapusu bulunan Sultanbeyli Halkının dışında, çok hisseli parsellerdeki en büyük hissedar Sultanbeyli Belediyesidir.


Sultanbeyli’nin tüm mahallelerini kapsayan çok hisseli parsellerin büyük bir kısmının tapusu üçüncü şahsılardan belediyemize devrolmuştur. Vatandaşlarımızın yıllardır kullandıkları yerlere başkalarının hak sahibi olma riski ortadan kaldırılmış ve sıra; alınan tapuların uygulama yapılarak uygun şartlarla müstakil tapu haline dönüştürülüp vatandaşlara dağıtılmasına gelmiştir. 


Belediyemiz tarafından, hisseli parselden müstakil parsele dönüşüm işleminin yapılması ve tapu verilmesi ile ilgili teknik işlerin hızlı bir şekilde sürdürüldüğü, ancak 17.000 parselden oluşan 2b alanlarının tapularının tescili ve tapuların basımının bile hala devam ettiği göz önüne alındığında, vatandaşlarımızca bu hususun bilinmesi ve Belediyemizce yürütülen titiz çalışmaların sonuçlarının sabırla beklenilmesini rica ederiz. 


Sultanbeyli’nin sorunlarını hep birlikte yaşadık. Çözümlerini de birlikte üretiyoruz. Bu vesileyle açıklamalarımızı takip etmenizi bilgi kirliliğine itibar etmemenizi dileyerek sizlere saygılar sunuyorum.


Tapu Devir Töreninin Ardından Kamuoyunun Merak Ettiği Cevaplar


- Mülkiyet meselesi ile ilgili sıkça gündeme gelen takas ve devir neyi ifade eder?


Çok hisseli parsellerde arazide yeri olmayıp elinde hisse tapusu bulunan şahıslardan ve şirketlerden hisselerin hazine mülkiyetindeki taşınmazlar ile karşılıklı takas edilmesi, takas sonrasında maliye hazinesine geçen hisse tapuların belediyemize devredilmesini ifade ediyor.


- Bu devir teslim kimleri ilgilendiriyor?


Bu çalışma Sultanbeyli’de hisse tapulu alanlarda arsa kullanımı veya binası bulunan tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. İlçemizin 15 mahallesinde de hisse tapulu alanlar bulunmaktadır. Müstakil tapulu alanlarda bulunan ve 2b alanında olan vatandaşlarımız bu çalışmadan etkilenmemektedir.


- Bu aşamadan sonra ne olacak?


Bu çalışmanın devamında alınan tapular ile belediyemizin elindeki ve hisse tapusu olan vatandaşlarımızın tapusu birleştirilerek müstakil tapu haline dönüştürülüp halkımıza devri yapılacaktır. Devir teslim tamamlandıktan sonra kısa sürede imar uygulamaları yapılacak, hisseli alanda kalan tüm vatandaşlarımız bu dönem içerisinde tapularına kavuşacaktır.


- Yeri hisse tapulu alanda kalan vatandaşlarımız ne yapmalıdır?


Vatandaşlarımız bu çalışmalar tamamlanıncaya kadar ekonomik olarak hazırlıklarını yapmalı ve belediyemiz tarafından imar uygulaması tamamlandığında yapılacak çağrı üzerine müracaat etmek için hazırlıklı olmalıdır. Bu hazırlıkları yaparken ödeme süresinin ve bedelinin halkımız için uygun şartlarda olacağı unutulmamalı ve süreç belediyemize ait mecralardan takip edilmelidir. 



Sultanbeyli Belediyesi




Geri Dön