29 / 03 / 2024

Sur'da arazi satışı kavgası!

Sur'da arazi satışı kavgası!

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bazı arazilerin belediye tarafından satışa çıkarılması tartışmalara neden oldu. STK’lar satış kararına tepki gösterirken arazilere alıcı çıkmadı ve ihale iptal edildi.



Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bazı arazilerin belediye tarafından satışa çıkarılması tartışmalara yol açtı. STK’lar satış kararına tepki gösterirken, ihale şimdilik-iptal edildi.

Amerika'nın Sesi Gazetesi'nde yer alan habere göre, Diyarbakır’ın Sur İlçesi bu kez bir ihaleyle tartışmalarla gündeme geldi. Sur Belediyesi'ne ait 14 parça arazinin satışı tartışmalara yol açtı. Sur Belediyesi kentin belli noktalarına ilanlar asarak, arazilerin ihaleyle satılacağını duyurdu. Yiğityolu Mahallesindeki Dicle Üniversitesi kampüsü yanında kalan arazilerin satışa çıkarılması tepkilere neden oldu.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği ve Sur Koruma Platformu konu ile ilgilil ortak bir açıklama yaptı. Arazilerin satışının tartışmalı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, ihaleye açılan alanların kamusal yarar doğrultusunda yeşil alan, okul, sağlık merkezi, kültür merkezi gibi kullanılması gerektiğini ancak yapılanın ticari amaç kaygısı taşıdığını belirtti.

Sur da arazi satışı kavgası!

Aydın, “Hem siyasal ve idari teamüller hem de ihalenin yapılış biçimi ve süreci, seçim arifesinde yapılmaması gereken bu işlemin yangından mal kaçırma biçiminde işin kotarılmaya çalışıldığını göstermektedir. Bu yapılan işlerin bir taraftan kamu malının talanı, diğer taraftan görevi kötüye kullanma olduğunu yetkililere hatırlatırız. Bu süreci bu çerçevede takip edeceğimizi belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya, kentimizin demokratik kitle örgütlerini de bu önemli süreçte üzerlerine düşen rolü yerine getirmeye ve kenti sahiplenmeye çağırıyoruz. Biz TMMOB, İKK ve Sur Platformu olarak bu ihalenin derhal iptal edilmesi ve bu parsellerin seçim sonrasında gerekli revizyonları yapılarak halkın seçtiği meclis marifeti ile kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanının görevden alınmasının ardından yerine atanan Kaymakam Abdullah Çiftçi ise tepkilerin iyi niyetli olmadığını söyleyerek, ihalenin, başvuru olmaması nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. 

Çiftçi, “Talep çıkmadığı için dün ihale iptal edildi. Dün son gündü, alıcı çıkmadı. Tekrar ihaleye çıkıp çıkmayacağımıza haftaya karar vereceğiz. 2013 yılında Sur Belediyesi aynı alanda 450 dönüm araziyi bedavaya satmış. 450 dönümü, 5 milyon 500 bin liraya satmış. Bu satışa ilişkin, belediye yetkilileri hakkında 47 milyon liralık kamu zararı çıkarılmış. Hiçbir STK o zaman buralar satılamaz dememiş. Bu iyi niyetle yapılmış bir muhalefet değil. O zaman 450 dönüm satılırken neredeydiniz? Biz bu arazileri tam değerinde satıyoruz. Satabilirsek satarız. Art niyet ya da siyasi niyet yok. Davetiye değil, açık ihale usulü ile yapıyoruz. Herkesin gözü önünde yapıyoruz. Satılırsa her kuruşun hakkını veririz. Satılmazsa da araziler ya belediye borçlarına karşılık kamuyla takas edilecek ya da TOKİ’ye devir edilecek” açıklamasında bulundu.


Geri Dön