20 / 04 / 2024

Suriyeli mülteciler Mersin'deki arsa ve konut fiyatlarını artırdı!

Suriyeli mülteciler Mersin'deki arsa ve konut fiyatlarını artırdı!

Suriye’den gelen mültecilerin gelir durumunun Mersinlilerden yüksek olduğunu anlatan Kocamaz, bu durumun bölgedeki, arsa, konut ve kira oranlarını 2-3 kat artırdığına dikkat çekti



1 milyon 750 bin nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 10’uncu şehri olan Mersin, Suriye’deki savaş nedeniyle ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya... Savaş sonrası 322 bin Suriyelinin yerleştiği Mersin’de işsizlik yazın yüzde 22, kışın ise yüzde 29’larla Türkiye işsizlik ortalamasının yaklaşık iki katı. İşsizliğe çözüm bulmak amacıyla harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ciddi bir turizm atağı başlatmış durumda. 1994'ten bu yana Mersin sahillerini turizme açmak için mücadele veren Kocamaz, 2004'te bu amacına ulaşmış ve 8 alanı ilan ettirmiş. Şu anda bakanlığın onayını bekleyen turizm tahsisli alanlara yatırımcı çekmek için girişimlerde bulunan Kocamaz, Mersin’i bir turizm kenti haline getirmeyi planlıyor.


18 CRUISE GEMİSİ GELDİ

Kocamaz, Mersin’i Şirince ve Alaçatı gibi butik turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi planladıklarını söyledi. Butik, doğa, inanç ve sağlık turizmine ağırlık verip daha üst gelir grubuna yönelik turist çekmeyi planladıklarını anlatan Kocamaz şunları kaydetti: "Tarsus’ta her 3 dinin mekanları var. Hıristiyanlar buraya hacı olmaya geliyor. Dolayısıyla ilimiz inanç turizminin önemli merkezlerinden biri olabilir. 2 yıldır yurtiçi ve yurtdışında bütün fuarlara katılıyoruz. Kruvaziyer turizm fuarı için Miami’ye bile gittik. Bu yıl 18 cruise gemisi geldi." 


DEVLERİN GÖZÜ SAHİLDE 

Toroslar’da Karbeyazı Bölgesi’ne açacakları bir kayak merkeziyle Mersin’de 12 ay turizmi canlandırmak istediklerini açıklayan Kocamaz’ın verdiği bilgilere göre Sheraton, Divan, Hilton gibi dev turizm markaları Mersin sahillerine tesis açmak için incelemeler yapıyor. Kocamaz, "Mersin’e 2015’de 536 bin turist geldi. Dinlerin, dillerin, medeniyetlerin buluşma noktası olarak tanımlıyorum ben Tarsus’u.Yapılacak yeni yatırımlarla bölgeye yılda 2 milyon turist çekebiliriz" diye konuştu. 


Ev ve arsa fiyatları katlandı

Suriye’den gelen mültecilerin gelir durumunun Mersinlilerden yüksek olduğunu anlatan Kocamaz, bu durumun bölgedeki, arsa, konut ve kira oranlarını 2-3 kat artırdığına dikkat çekti. Kocamaz, "Suriyeliye konut satan bir müteahhit anlatıyor; 2 yıl önce 350 TL’ye daire sattığını, Suriyeliye 650 TL fiyat verdiğini söylüyor. Bu durum bölgemizde fiyatları katladı. Serbest piyasanın önüne geçemiyoruz." 


1.000 Suriyeli şirket kurdu  

Gelir durumu yüksek Suriyelilerin bölgede bulunmasının faydaları da olduğunu açıklayan Başkan Kocamaz, son 2-3 yıldır Mersin’de 1.000’in üzerinde Suriyeli şirket kurulduğunu söyledi.  


Akşam 


Geri Dön