26 / 04 / 2024

Taç İzmir Otel projesi Uluslararası Tasarım Yarışması'nda Gümüş Ödül'ü aldı!

Taç İzmir Otel projesi Uluslararası Tasarım Yarışması'nda Gümüş Ödül'ü aldı!

Ahmet Vefik Alp’in Taç İzmir 7 Yıldız Otel Projesi 2013 ‘Uluslararası Tasarım Yarışmasında’ ‘Gümüş Ödül’ü aldı. Ancak Projenin Imar Planı Konak İlçe Belediyesince Onaylanırken, Büyükşehir Tarafından Geri Çevrildi.



Yıllardır Expo yu İzmir’e getirmeye çalışan, bunu için büyük kaynaklar ayıran ve çalışmalar yapan Izmir bu kez de ayağına gelen bir fırsatı kaçırmış oldu. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ve ekibi tarafından hazırlanan Gaziler caddesi üzerinde ‘Taç Izmir’ 7 yıldızlı Otel ve Kongre Merkezi projesi ‘IDA International Design Awards’ Uluslararası Tasarım Ödüllerinde ‘Diğer Mimari Tasarımlar’ kategorisinde Dünya 2.ciliğine layık bulundu.

Profesör Alp geçen sene de aynı yarışmada ‘Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi’ Projesiyle aynı ödülü kazanmıştı.

 

Beykent Universitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sn. Adem Çelik’ e ait olan Basmane, Gaziler caddesi üzerindeki 4000 m2 lik arsa üzerinde Profesör Alp ve ekibi 7 yıldızlı 50 katlı otel ve kongre merkezi projesi hazırladı. Ancak bu projenin gerçekleşebilmesi için parselin imar planının değişmesi gerekiyordu. Eski planda müsaade edilen inşaat alanını geçmeyen, ancak serbest irtifaya izin veren yeni bir imar planı hazırlandı. Konak İlçe Belediyesi planı onadı, ancak plan Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi.

 

Profesör Alp proje için şunları kaydetti:

Bazı binalar yer aldıkları şehrin önüne geçerler, o şehrin simgesi olur ve şehri turizm merkezi yaparlar. Insanlar bu yapıyı görmek için o şehre akın eder. Paris’in Eiffel Kulesi, Sidney’in Opera Binası, Bilbao’nun Guggenheim Müzesi böyle binalardır. ‘Taç Izmir’ projesine kraliçe tacını andırdığı için bu ismi koyuldu. Cephedeki dairesel perforasyon içindeki yarın küre içinde açık yüzme havuzu yer alıyor; çatıdaki yarım kubbe de gece kulübü ve lokanta var. Gerçekten güzel bir kraliçe gibi zarif bir yapıt. Yer aldığı bölgeyi de ihya edecek, Izmir’in sembolü olacaktı.. Sn Başkan’ım Aziz Bey ile önceden iki kez konuştuk, destekledi, ‘Hocam, bu proje sizin İzmir’imize imzanız olsun, bölgesinide kalkındırsın’’’ dedi ise de daha sonra Büyükşehir projeye esas olacak imar planı değişikliğini geri çevirdi. Tekrar denenebilir mi bilmiyorum, yazık oldu’ dedi.

 

Ödül için de konuşan Alp,’Bu Ödül’ün farkı şu, Mimarlar mimarları seçmiyor. Mimarların mimarları seçtiği yarışmalarda mesleki egolar ağır basıyor, mimar jüri üyeleri doğal olarak kendi mimari anlayışına yakın projelere meyil ediyor. Halbuki bu uluslararası jüride farklı tasarım alanlarından uzmanlar var. Onlar seçiyor. 13 jüri üyesinden yalnızca bir tanesi mimar. Bu açıdan Ödül anlamlı. Biz yapılarımızı diğer mimarlar için değil, onu yaşayacak, onu kullanacak insanlar için tasarlıyoruz. Bu projede başta yüksek mimar Betül Değirmenci Breitenfeldt olmak üzere bana destek olan yardımcılarıma teşekkür ediyorum’ dedi…

 

Uluslararası Tasarım Ödülleri her yıl Mimarlık, İç Mimarlık, Moda, Grafik ve Ürün Tasarımı dallarında Profesyonel ve Öğrenci kategorilerinde veriliyor. Ödül töreni Los Angeles, ABD de iki yılda bir yapılıyor. 2013 yılında tüm dallarda yaklaşık 1000 eser yarıştı.

 



Geri Dön