19 / 04 / 2024

Taca İnşaat, Afrika'da hastane kuracak!

Taca İnşaat, Afrika'da hastane kuracak!

Japon devin Afrika’da başlattığı hastane yatırımlarının hem tasarımını hem de inşaatını Taca gerçekleştirecek. İlk hastane 80 milyon dolara Cibuti’de kurulacak.



Taca İnşaat, Türkiye’de adını daha çok otel ve AVM müteahhitliği ile duyurdu. Türkiye’nin ilk AVM’si olan İstanbul Bakırköy’deki Galeria’nın müteahhitliğini yapan Taca, Antalya, Denizli ve Mersin’de de bu alanda projeler gerçekleştirdi. Antalya’nın bin yataklı ilk otelini inşa eden şirket, Antalya Expo Kule ve Kongre Merkezimin müteahhidi olarak da biliniyor.


Taca’nın Türkiye’de yürüyen projeleri arasında İstanbul Modern karşısında inşa edilen 120 yataklı otel yatırımı da var. Türkiye’de beş otel daha kurmayı planlayan şirket, yurtdışında da önemli işler yapıyor. Ekonomist dergisi, Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt’tan aldığı bilgiye göre, şirket Cibuti’de 5 yıldızlı otelin müteahhitliğini üstlendi.


Afrika’nın hızlı büyüyen bu ülkesinde Japon sağlık devi Tokushukai ile de bir ortaklık yapıldı.Dünya genelinde 320 hastanesi bulunan Japon devin Afrika’da başlattığı ve kâr amacı gütmeyen sosyal sorumluluk projesi olarak yaşama geçirdiği hastane yatırımlarının hem tasarımını hem de inşaatını Taca gerçekleştirecek. İlk hastane 80 milyon dolara Cibuti’de kurulacak.


Ekonomist


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Taca İnşaat Yönetim Kumlu Başkanı Tayyar Akkurt'a göre, Türk müteahhitleri her türlü inşaatı gerçekleştirecek güçte. Şimdi, Eximbank destek verirse 'tasarla ve yap' modeliyle hem Türk ürünlerini daha fazla dünyaya satabilir hem de ihracatçılardan daha çok katma değerli dövizi ülkeye getirebilir. 

"Türkiye, 'tasarla ve yap' modelini hızla devreye sokmalı. Eximbank'ın destek vermesi ile Türk müteahhitleri önümüzdeki yıl ülkeye milyarlarca dolarlık döviz getirebilir..." Bu sözler, yurtdışmda 700 bin metrekareden fazla otel, 300 bin metrekareye yakın kongre merkezi de dahil olmak üzere 1.5 milyon metrekareden fazla inşaat projesini hayata geçirmiş olan Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt'a ait. Türk Eximbank'ın desteğini alarak Cibuti'de 5 yıldızlı bir otel ile ilgili bu yönde önemli bir anlaşmaya imza koyduklarını kaydeden Akkurt, yine Cibuti'de Japon sağlık devi Tokushukai için 75 milyon dolarlık bir hastane projesi için de anlaşma yaptıklarını kaybetti. Model oluşturabilecek bu anlaşmaların çerçevesini ve geliştirdiği önerisini şöyle paylaştı: 


CİBUTİ'DE İKİ PROJEYE İMZA 

Aralık ayı sonunda Cibuti'de 5 yıldızlı bir otelin tasarım, yapım ve işletmesine imza attık. Cibuti'deki Serbest Bölge Otoritesi ile anlaşmayı yaptık. 80 milyon dolarlık bir proje. Türk Eximbank, bu proje için destek veriyor. Bu konuda Exim'den görüş aldık. Hazine garantisi verilecek. Anlaşma çerçevesinde biz de 80 milyon doların 80 milyonunu da Türkiye'ye getireceğiz. 

Cibuti'de bir imza daha attık. Japon Tokushukai, Cibuti'den başlamak üzere Afrika'da sosyal sorumluluk çerçevesinde yeni projelere girişiyor. Yüzlerce hastane, klinik ve araştırma merkezleri olan dev bir sağlık kuruluşu. Çoğu Japonya'da olmak üzere ama Sofya Hastanesi gibi Bulgaristan dahil 320 hastane ve kliniğe sahip. Şimdi Cibuti'de, ülkenin ihtiyacı olan bir hastaneyi yaptırıp 2 yıl iş letecek. Aynı zamanda yerel personeli eğitecek. 2 yılın sonunda hastaneyi devlete bırakacak. Taca İnşaat olarak biz de 75 milyon dolarlık bu projeyi mümkün olan en düşük karla üstlendik. Bu model, ihtiyacı olan diğer Afrika ülkelerine de yayılacak. 


TASARLA VE YAP' MODELİ 

• İnşaat sektöründe yeni trendler var. Altyapı müteahhitliği büyük kazançlar getirmiyor. Asıl katma değerli işler üst yapı müteahhitliğinde. Ve dünyada artık müteahhitler yatırım yaparken bunun finansmanını da düşünmek durumunda. Çünkü finansmanı götürdüğünüz zaman projeyi rahat alabiliyorsunuz. Ancak olay sadece finansmanla da bitmiyor. Tasarımı yapıyor olmanız çok 

önemli. Tasarımı Türkiye dışında yapılan proj eye biz finansman götürsek bile Türkiye için çok faydası yok. Neden? Çünkü karar verilmiş. Mermeri, seramiği, hatta mobilyası... Halbuki şimdi dünyada öne çıkan 'design and build' (tasarla ve yap) dediğimiz sistemle Türkiye'den finansmanı götürdüğümüzde, bütün malzemeleri Türkiye'den getiriyoruz. Cibuti'deki otel buna güzel örnektir. 


REKABET AVANTAJI GETİRİYOR 

• Tasarla ve yap dediğimiz sistemde finansmanla gittiğimizde Türk müteahhitleri olarak alamayacağımız iş yok. Ve bu modeli hızla hayata geçirmemiz, örneklerini artırmamız lazım. Rekabet avantajı böyle belirleniyor artık. Model şöyle işliyor: Ülkenin ihtiyacını belirliyorsun. Bu ihtiyacını ben karşılarım diye gidiyorsun. Finansmanını da sağladığında işi her kademesinde şekillendirebiliyorsun. Rekabet avantajı artık fiyat kırmada değil, tasarımını da sizin yaptığınız projelere finansman götürmekte. Biz Cibuti ya da farklı projeleri üstlenirken, Amerikan Eximbank'ı da geldi. İngiliz Exim'i de... 'İngiliz ürünü kullanın biz finanse edelim projeyi' diyorlar. Amerikalı, 'malzemeyi benden al, finansman hazır' diyor. 

• Strajemiz şu olmalı. Biz müteahhitler olarak Türk ürünlerinin kullanıldığı tasarımı yapalım. Ne destek istiyoruz? Exim desteği... Türk Eximi'nin sadece bizi değil, tüm Türk şirketlerini bütün bu tip projelerde desteklemesi lazım. Neden? Neticede bize bu parayı Türkiye'de Türk Lirası olarak veriyor ama kendisi yurtdışından dolar alıyor. Yani TL'yi dolara çeviriyor bizim üzerimizden. Tek fark, vade farkı... Biz TL'yi bir yılda alıyoruz. Ama parayı dolara çeviriyoruz. Dolayısıyla, Türkiye'nin bilançosu için de iyi bir şey bu. Çünkü ben dolar almıyorum hiçbir şekilde Exim'den. Örneğin Cibuti'deki 

proje. Proje 80 mliyon dolar. Biz dolar olarak almayacağız. Biz TL olarak alıyoruz parayı. Eximbank ise döviz alacak. 


PROJEYİ BİZİM ÇİZMEMİZ LAZIM' 

Eximbank bir ihracat teşviki... Bu çerçevede ancak Türkiye'den alman ürün ve hizmeti kredilendirebilir. Ama projeyi örneğin Fransız çizdiyse içindeki Türk ürünü çok az oluyor. Projeyi biz çizdiğimiz zaman ise ihracatçıdan daha çok döviz getiriyoruz. Kritik nokta bu. Biz bir başkasının çizdiği projeyi yaparken, tasarımın gereği Türk ürünü kullanamıyorum. Ya da çok sınırlı kullanabiliyorum. Türkiye'nin kazançlı çıkması için müteahhitlik hizmetinin Eximbank tarafından desteklenmesi gerekiyor. Çünkü biz bir de yüzde 30 işçilik geliri de getiriyoruz. 

İşin püf noktası; bir ülkenin ihtiyacını öğrenip, 'senin bu ihtiyacını ben karşılarım, finansmanıyla birlikte' diyebilmek. O zaman bütün projeyi sen yapabiliyorsun. Tasarımı da dahil. Bunu yaparsak çok kazançlı çıkarız, ürün ihracatçından da çok getiririz diyorum. Ve iddia ediyorum. Eximbank imkanlarını kullanalım, line'larını açsın, ben Taca olarak tek başıma önümüzdeki sene yurtdışından milyarlarca dolarlık iş alayım. Diğer müteahhitleri de düşünürsek, Türkiye için büyük imkan demek... 

• Bizim Taca olarak Çin Eximbank'ı ile yaptığımız bir anlaşma var. Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya cumhuriyetlerinde üstlendiğimiz projeler için yılda 2 mlilyar dolara kadar kaynak kullanmamıza kapı açıyorlar. En önemli şartları ise kullanacağımız kaynak karşılığında projeyi yaparken kullanacağımız malzemelerin Çinli firmalardan alınması. Bu modeli bizim de mutlaka yaygınlaştırmamız gerekiyor. Türk Eximbank'ın yurtdışında üst yapı müteahhitlerine daha fazla kaynak sağlaması için imkan yarat makgerekiyor.


Dünya


Haber Ekonomist Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Taca İnşaat, Türkiye'de adını daha çok otel ve AVM müteahhitliği ile duyurdu. Türkiye'nin ilk AVM'si olan İstanbul Bakırköy'deki Galeria'nın müteahhitliğini yapan Taca, Antalya, Denizli ve Mersin'de de bu alanda projeler gerçekleştirdi. Antalya'nın bin yataklı ilk otelini inşa eden şirket, Antalya Expo Kule ve Kongre Merkezi'nin müteahhidi olarak da biliniyor. 


Taca'nın Türkiye'de yürüyen projeleri arasında İstanbul Modern karşısında inşa edilen 120 yataklı otel yatırımı da var. Türkiye'de beş otel daha kurmayı planlayan şirket, yurtdışında da önemli işler yapıyor. Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt'tan aldığımız bilgiye göre, şirket Cibuti'de 5 yıldızlı otelin müteahhitliğini üstlendi. 


Afrika'nın hızlı büyüyen bu ülkesinde Japon sağlık devi Tokushukai ile de bir ortaklık yapıldı.Dünya genelinde 320 hastanesi bulunan Japon devin Afrika'da başlattığı ve kâr amacı gütmeyen sosyal sorumluluk projesi olarak yaşama geçirdiği hastane yatırımlarının hem tasarımını hem de inşaatını Taca gerçekleştirecek. İlk hastane 80 milyon dolara Cibuti'de kurulacak. 


Ekonomist 


Geri Dön