26 / 04 / 2024

Tahıl koridoru çalışmasından sonra Ukrayna'dan flaş buğday adımı: Her ay yüzde 50 artıyor

Tahıl koridoru çalışmasından sonra Ukrayna'dan flaş buğday adımı: Her ay yüzde 50 artıyor

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın limanlarda bekleyen tahıl dolu gemilerin yola çıkarılması için başlattığı tahıl koridoru çalışmasında ilk somut adım geldi. Ukrayna, ülkeden buğday başta olmak üzere tahıl ihracatı için dikkat çeken bir açıklama yaptı.



Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz 23 Haziran'da tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi için oluşturulacak tahıl koridoruna ilişkin, "İstanbul'da bir harekat merkezi kurulması konusunda genel bir anlayış birliği var" açıklaması yapmıştı.

İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin ise "Eğer buradaki sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" diyerek yaklaşan tehikenin boyutuna dikkat çekmişti.

Rusya’nın Ukrayna limanlarını engellemesi nedeniyle 20 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının ihracatı yapılamıyor.

Dünyanın tahıl ambarı Ukrayna'dan savaş nedeniyle ülke dışına sevk edilemeyen buğday nedeniyle fiyatlar uluslararası piyasalarda son 4 ay boyunca yükselerek 13,63 dolara kadar çıkmıştı.

Mart ayında Rusya-Ukrayna savaşının tedarik sorunlarını gündeme getirmesi ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle uluslararası piyasalarda tarihi zirvesini gören buğday fiyatları, geçtiğimiz gün 10 doların altına geriledi ve düşüşün devam edeceği bildirildi.. 

Tüm bu gelişmelerin ardından Ukrayna, ülkeden tahıl sevikayatının her ay arttığını açıkladı.

İşte sıcak gelişmenin detayları...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön