20 / 04 / 2024

Tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir mi?

Tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir mi?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına dair yazılı irade beyanı olarak biliniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir mi?



Kira ilişkisini düzenleyen mevzuatın kiracıyı korumaya daha eğilimli olduğu biliniyor. Bu durum ise mal sahiplerinin kiracıları tahliye etmesini oldukça zorlaştırıyor. 

Gayrimenkul sahipleri, bu zorluğun önüne geçebilmek için (özellikle kira sözleşmesi imzalanırken) sıklıkla kiracılardan tahliye taahhütnamesi almayı tercih etseler de bu süreçte tarafların belli başlı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Zira belirli unsurları ihmal etmek, her iki taraf için zaman ve nakit kaybının yaşanmasına neden olabilir.

Tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir mi?

Genel bir ifade ile kiracı tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak, belirli bir tarihi içerecek şekilde, kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra yapılması gerekiyor. Aksi takdirde tahliye taahhütnamesi usulüne uygun şekilde yapılmamış olacaktır. Her ne kadar ispat kolaylığı açısından noter huzurunda yapılması daha sağlıklı olsa da, böyle bir zorunluluk yoktur. 

Bu noktada gayrimenkul sahiplerinin sıklıkla yaptığı bir hata olarak; kira sözleşmesinin imzalandığı aşamada alınan tahliye taahhütnameleri geçersiz sayılır. Tahliye taahhütnamesi alınırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tahliye taahhütnamelerinin belirli bir tarihi içerecek şekilde alınmamasıdır. 


Geri Dön