24 / 04 / 2024

Tahliye taahhütnamesi ne zaman alınmalı?

Tahliye taahhütnamesi ne zaman alınmalı?

Kiracı, kiraladığı konutu belli bir tarihte boşaltacağına dair bir belge imzalayabiliyor. Bu imzaladığı belge tahliye taahhütnamesi olarak ifade ediliyor. Peki, taahhüdün geçerli olması için tahliye taahhütnamesi ne zaman alınmalı?



Tahliye taahhütnamesi ne zaman alınmalı?

Taşınmaz mal kiralamalarında, taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı haklara sahip olmuş oluyor. Kiracıdan kira sözleşmesi süresi boyunca haklı bir neden olmadıkça tahliyesi istenemiyor.


Buna karşın kiracı, kiraladığı konutu belli bir tarihte boşaltacağına dair bir belge imzalayabiliyor. Bu imzaladığı belge tahliye taahhütnamesi olarak ifade ediliyor. 


Bu taahhütname ile, kiracı şartsız olarak tahliye edeceğini beyan etmiş bulunuyor. Peki, tahliye taahhütnamesi ne zaman alınmalı?


Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi için; İlk kira sözleşmesi yapılırken verilmemiş olması gerekiyor. Ayrıca taahhütnamenin yazılı bir şekilde olması gerekiyor.


Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi yapılırken alınan tahliye taahhüdü geçersiz sayılıyor. Bu nedenle tahliye taahhütlerinin kira sözleşmesi tarihinden daha sonraki dönemlerde imzalanması gerekiyor.


Tahliye taahhüdü veren ancak buna rağmen evi boşaltmayan kiracılar hakkında dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabilmesi için, taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.  


Tahliye taahhütnamesi örneği 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön