24 / 04 / 2024

Tahsin Tarhan: Köprüler kamulaştırılmalı!

Tahsin Tarhan: Köprüler kamulaştırılmalı!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Kuzey Çevre Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün devlete yük olduğunu belirtti..



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 
Kuzey Çevre Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş garantili olmasının devlete her geçen gün daha çok yük olduğunu söyledi.

Sözcü gazetesiden Deniz Ayhan'ın haberine göre, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yap-işlet-devret modeliyle yapılan Kuzey Çevre Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için kamulaştırma yapılması gerektiğini söyledi. 

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve geçiş garantisi sebebiyle Hazine’nin kasasından milyonlarca lira çıkmasına sebep olan otoyol, köprü ve tüneller her geçen gün devlet için daha büyük bir yük haline geliyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 2019 yılında 3 milyar 50 milyon TL, Osmangazi Köprüsü için ise 2016-2019 seneleri arasında 3 milyar 799 milyon TL ödeme yapıldı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; Osmangazi Köprüsü, Kuzey Çevre Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için kamulaştırma çağrısı yaptı. Tahsin Tarhan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“GEÇİŞ GARANTİSİ OLARAK ÖDENEN PARAYLA KÖPRÜ YAPILIRDI”

-"Yap-işlet-devret kamu yararına işletilebilen bir sistem ne yazık ki yok. Sürekli zarar ediyoruz. Devletin bu yol ve köprüleri kamulaştırması hepsini satın alması gerekir. Fiyatları düşürüp, geçişler artınca zaten kâr etmeye başlayacak, en azından geçmeyen araçlar için para ödeme yükünden kurtulacağız. Köprülerinin tamamında kamu zararı oluşturuluyor. Tüm bu köprü ve otoyollarda geçiş garantisi için milyarlarca lira ödeniyor. Geçiş garantisi için ödenen paralarla köprü yapılabilirdi."

“PAZARDA SATILAN ÜRÜNLERE KADAR YANSIYOR”

-"Taşımacılık sistemi köprü geçişlerinin fiyatları yüzünden büyük sorunlar yaşıyor. Körfezi beş dakikaya indirdik diyorlar ama köprüyü kullanan yok. Kamyonculuk sektörü ve taşımacılık sistemi yüksek fiyat politikasından büyük zarar görüyor; bundan etkileniyor ve pazarda satılan her ürün zamlanıyor. Doğal bir şekilde tüm ürünler zincirleme şekilde zamlanıyor."

 


Geri Dön