20 / 04 / 2024

Takipteki krediler en çok enerji ve inşatta!

Takipteki krediler en çok enerji ve inşatta!

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği  “Takipteki Krediler ve Ekonomik Büyüme" başlıklı panelde, bankalardaki batık kredilerin ekonomik büyümeyi engellediği aktarılırken iktidarın yüzde 5’lik büyüme hedefine karşılık yüzde 3’lük büyümesine yönelik tahminde bulunuldu....



Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından ekonomi ile ilgili sorunlara dikkat çekmek için ilk kez Ankara'da panel gerçekleştirildi.  “Takipteki Krediler ve Ekonomik Büyüme” başlığına yönelik panelin açılışında konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sezgi, dünyada baş döndürücü hızla teknolojik sıçramalar yaşanırken Türkiye'de hâlâ enflasyon ve bütçe açıklarıyla uğraşıldığını, yatırım ve istihdamın artması için güven ortamı ve güçlü hukuk sistemine ihtiyaç olduğunu ifade etti.  Panelde konuşan ekonomistler, bankalardaki batık kredilerin büyümeyi engellediğinin altını çizdi.

Herkes konuşabilmeli

TÜSİAD-Koç Üniversitesi ortaklıği ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından gerçekleştirilen panelde konuşma yapan Önder Sezgi, TÜSİAD'ın Ankara'daki varlığını bundan sonra daha fazla göstereceğini belirtirken, “Geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız zorluklar ekonomi politikalarını samimiyetle konuşabileceğimiz, herkesin fikrini dile getirebileceği platformlara çok ihtiyacımız olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Sezgi uyarılarda bulunduğu konuşmasında şunları söyledi: 

 “Geçici parasal genişlemeler bugüne kadar iyi sonuçlar doğurmadı. Ekonominin istikrarlı büyümesi ve işsizlik  oranlarının hızla aşağıya çekilebilmesi için yatırıma ihtiyacımız var. Yatırımlar için de öngörülebilir ve güvene dayanan bir yatırım iklimi ve güçlü hukuk sistemi gerekmektedir.

“Diğer ülkelerin çözdükleri sorunlarla uğraşıyor olmamamız gerekirdi”

Yüksek borçluluk, işsizlik,bütçede zorlanmalar, dolarizasyon ve kaynak bulma güçlükleri gibi konular hâlâ gündemimizde. Dünya baş döndürücü bir hızla teknolojik sıçramalar yaparken bizim hâlâ enflasyon, bütçe açıkları, kayıt dışılık gibi gelişmiş ülkelerin çoktan çözdükleri sorunlarla uğraşıyor olmamamız gerekirdi.” 

İnşaat batarsa fiyatlar düşer

Panelde konuşan EAF Direktörü Prof. Selva Demiralp, takipteki kredilerde artış yaşandıkça bankaların daha az kredi vermeye başladığını, banka kredilerinin azaldığı dönemlerde ise ekonomide direkt yavaşlama yaşandığını, kredilerin durması halinde daha fazla firmanın iflas edeceğini ifade etti.  TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Güven Sak da, ekonomide geçtiğimiz sene ani duruş yaşandığını, bunun sonucunda banka ve şirket bilançolarında hasar oluştuğunu ancak o hasarın hâlâ giderilemediğini belirtti.

Sak, “Takipteki kredilerin en çok enerji ve inşaatta olduğu söyleniyor. Eğer inşaat şirketleri batarsa bankaların elinde çok fazla konut olur. O zaman da ev fiyatları üçte bir düşebilir” şeklinde konuştu.  Prof. Sak, bankaların kredi vermekte zorluk yaşadığının altını çizerek, “Kredi vereceklerine yandaki bankaya gidip mevduata yatırsalar daha avantajlı olurlar” diye konuştu.

TÜSİAD Baş Ekonomisti Prof. Zümrüt İmamoğlu ise takipteki kredilerdeki artışın büyümeyi engellediğini söyledi.


Geri Dön