16 / 04 / 2024

Taks 2015 oranları!

Taks 2015 oranları!

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. Peki, taks nasıl hesaplanır? İşte, taks 2015 oranları!



Taks 2015 oranları!

TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını belirliyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak ifade ediliyor. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmiyor.


TAKS oranları 2015..

0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor. Bu oranlar belediyenin imar planlarında belirleniyor. 


Örneğin, 1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 gösteriliyorsa bu oranlardan biri seçiliyor.


TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması halinde daha yüksek katlı bir bina inşa edilebilirken; TAKS'ın en üst seviyesinin uygulanması halinde ise daha yüksek seviyesinin uygulanması halinde ise daha alçak katlı bir yapı inşa edilebiliyor.


TAKS’ın en düşüğünün alınması

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

Bu hesaplama 200 metrekare taban oturumlu ve 6,5 katlı bir bina yapabilirsiniz anlamına geliyor. 


TAKS'ın en yükseğinin alınması

1.000 metrekare x 0,40 TAKS = 400 metrekare. 

Bu hesaplama 400 metrekare taban oturumlu ve 3,5 katlı bir bina yapılabilindiği anlamına geliyor.


Taks ve Kask hesabı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön