19 / 03 / 2024

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin hükümler veriliyor. Buna göre TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...



TAKS: Taban alanı katsayısıdır. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne  kadarına yapılabileceğinin oranını gösterir.

KAKS: Kat alanı katsayısıdır. Başka bir adı da "Emsal"dir. Bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını belirler.

KAKS imar planı ve notlarında aksine bir hüküm yoksa net parsel alanı üzerinden hesaplanır.

 

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

Bir yapı inşaatı yapılırken, yapının sahip olacağı alan için bazı hesaplamaların yapılması gerekiyor. Projenin gerçekleşeceği arsanın imar planı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalar TAKS hesabı ile KAKS (Emsal) hesabı olarak sıralanıyor. Buna göre, TAKS KAKS emsal nedir? TAKS KAKS emsal hesabı nasıl yapılır?

 

TAKS nedir?

TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını beliliyor. TAKS nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.

 

TAKS hesaplama..

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. 

 

Taban alanına dahil olmayan alanlar:

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.

 

Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. 

 

Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.

 

TAKS hesabı..

Taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak TAKS hesabı yapılıyor. Buna göre 1000 metrekarelik arsanın taban oturumu 300 metrekare olabiliyor.

 

1000 x 0,30 = 300 metrekare

 

KAKS (Emsal) nedir?

KAKS (Emsal) alanı, bir inşaatın kat alanı katsayısını ifade ediyor. Kat alanı hesabına dahil alanlar ile KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar aşağıda sıralanıyor:

 

KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar:

KAKS; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor. KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.

 

KAKS hesabı..

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.

 

KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare

 

İlişkili Haberler

 
Taban alanı nedir?
TAKS nasıl hesaplanır?
İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır?
KAKS hesabı nasıl yapılır?

 

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön