25 / 04 / 2024

Taksim Yenikapı metrosu!

Taksim Yenikapı metrosu!

Haliç metro geçiş köprüsünü de içine alan Taksim Yenikapı metrosunda hat uzunluğu 5,2 kilometre olarak inşa edildi. 4 istasyondan oluşan Taksim Yenikapı metrosu ilk hareketine Taksim Meydanı'ndan başlayacak...




Taksim Yenikapı metrosu!


Taksim Yenikapı metrosunun düşüncesinin temelleri 1950'lli yıllara dayanıyor. 1985 yılında ilk adımlar atılırken, güzergah planlarında, iki taraftan gelen metro tünellerinin bağlantı yeri olarak bugünkü yer belirlendi. 1992 yılında ise köprünün güzergahı ve son tescili yapıldı. Bütün paftalar işlendi. 1992'den 2004'e kadar sürekli proje çalışmasına girişildi ve Koruma Kurulu'na köprü için çok sayıda örnek sunuldu. Ancak Kurul, bütün projeleri geri çevirdi. 2004 yılında projeye yeniden başlansa da, bu defa üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, Anıtlar Kurulu'nun ve üçüncü şahısların girişimleriyle proje kesintilere uğradı. 2010 yılında, proje nedeniyle, UNESCO'nun İstanbul'u 'Tehlike Altındaki Miras Listesi'ne alabileceği söylemesi üzerine inşaat bir kez daha durdu. UNESCO'nun ikna edilmesi üzerine 2011'de tekrar başlanan proje, iki yıllık çalışma sonunda nihayet bitme aşamasına geldi. 


Haliç metro geçiş köprüsünü de içine alan Taksim Yenikapı metrosunda hat uzunluğu 5,2 kilometre olarak inşa edildi. 4 istasyondan oluşan Taksim Yenikapı metrosu Taksim Meydanı'ndan Beyoğlu'nu takip ederek önce Şişhane'ye oradan da Perşembe Pazarı'na inecek, buradan yeryüzüne çıkarak köprü üzerinden Haliç'i geçecek. Haliç'in güneybatısında Küçük Pazar Caddesi üzerinden tekrar yer altına inecek ve Yenikapı'da sonlanacak.


Haliç'e yapılan çelik köprüde bugüne kadar 17 bin 329 metreküp beton, 6 bin 795 ton çelik ile 169 ton kablo kullanıldı. Toplam 27 adet 2 bin 500 mm çapında kazık üzerinde inşa edilen, iki adet çelik pilona eğik kablolu sistem ile asıslı 360 metre uzunluğunda kablo askılı köprü ile 120 metrelik açılır kapanır köprüden oluşuyor. Taksim Yenikapı metrosunun Ocak 2014'te hizmete girmesi bekleniyor.


Haliç Metro Köprüsü nerede? Havadan görüntüleri!

Topkapı Habibler metrosu!
Taksim 4. Levent metro hattı!
Bağcılar Kirazlı metro!
Haliç metro geçiş köprüsü!






Geri Dön