19 / 04 / 2024

TANAP'a Avrupa Komisyonu'ndan 3,5 milyon Avro hibe desteği!

TANAP'a Avrupa Komisyonu'ndan 3,5 milyon Avro hibe desteği!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne, Avrupa Komisyonu, ticari işletim ve tesislerin bütünlüğü yönetim sistemleri aktivitesi için 3,5 milyon avroya kadar hibe desteği sağlayacağı açıkladı. .



TANAP'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, şirketin Avrupa Komisyonu'na yaptığı hibe destek başvurusu uygun görüldü.



Avrupa Konseyi'nin 2013'te 'Ortak İlgi Alanı Projeleri' (PCI) listesine dahil ettiği projenin hibe sürecine ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "PCI listesi her iki yılda bir güncellenmekte olup, AB'nin ilgili programı kapsamındaki hibe veya diğer şekillerde sağlanan mali desteklerine başvurabilmek için söz konusu listede yer almak ön koşuldur. TANAP, bu kapsama giren aktiviteler için hibe talebinde bulunmuş ve en son 3,5 milyon avro hibe desteği verilmesi uygun görülmüştür. Bu son hibenin aktivitesiyle beraber, konseyden dördüncü kez hibe desteğine hak kazanılması başarılmıştır. Komisyonun desteklenmesini onayladığı son kalemle birlikte, TANAP'ın hak kazandığı hibe destekleri toplamı 10,3 milyon avroya ulaşmış, bugün itibarıyla bu rakamın 2,5 milyon avro tutarındaki kısmı tahsil edilerek, kalanı da aktivitelerin ilerlemesine göre alınacaktır."



TANAP'ın komisyonda desteklenmesi uygun görülen diğer aktivitelerden, çevresel izlemeden 2 milyon avro, TANAP SCADA Sistemi, Çanakkale Boğazı ve Meriç Nehri geçişlerinin detay mühendisliği için 2,5 milyon avro ve boru hattı güvenlik sisteminin detay mühendisliği için ise 2,2 milyon avro hibe hak ettiği kaydedildi.



Azerbaycan'daki Şah Deniz-2 sahasından çıkacak doğalgazı Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşıyacak projede Azeri enerji şirketi SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 hissesi bulunuyor. Projenin toplam maliyetinin ise 9,2 milyar dolar seviyesinde olacağı hesaplanıyor.



Yeni Şafak


Geri Dön