19 / 04 / 2024

Tapu alım satım vergisi ne kadar?

Tapu alım satım vergisi ne kadar?

Taşınmaz mal satın almak isteyen kimselerin, tapudaki devir işlemleri için istenen belgeleri eksiksiz olarak temin etmesi ve tapu alım satım vergisini ödemesi gerekiyor. Peki, tapu alım satım vergisi ne kadar?



Tapu alım satım vergisi ne kadar?

Taşınmaz mal satın almak isteyen kimselerin, tapudaki devir işlemleri için istenen belgeleri eksiksiz olarak temin etmesi ve tapu alım satım vergisini ödemesi gerekiyor. 


Öncelikle tapu dairesinden tapudan online bir şekilde randevu alınması gerekiyor. "onlinerandevu. tkgm.gov.tr" adresine giriş yapılarak bu sayfadan itibaren adım adım yapılacak işlemlerle randevu sistemini kullanarak belirli bir gün ve saat aralığı için randevu alabiliyor. Ayrıca ALO 181 aranarak da randevu alınabiliyor.


Tapuda alım satım vergisi..

Tapu dairesinde ödenecek bedel, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu bedel üzerinden binde 20 oranında harcın hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.


Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de bulunuyor. 


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



Tapu dairesi cumartesi açık mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön