23 / 04 / 2024

Ev alım satım vergisi ne kadar?

Ev alım satım vergisi ne kadar?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşecek ev alım satım işlemleri için belli bir oranda vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki 2013 yılında yapılan satışlarda ev alım satım vergisi ne kadar?



Ev alım satım vergisi ne kadar?

Konut alım veya satım işlemleri bilindiği üzere tapu müdürlüklerinde gerçekleşiyor. Tapu müdürlüklerinde yapılan işlemler ve verilen hizmet karşılığında belli bir oranda vergi ödemesinin yapılması isteniyor. Peki ev alım satım vergisi ne kadar?


Tapudaki işlemlerin tamamlanabilmesi için ödenmesi gereken vergiler, her sene yeniden düzenlenen mevzuata göre belirleniyor.


2013 yılında yapılan düzenlemelere göre ise alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek üzere ev alım satım vergisi oranları binde 20 oranında belirlendi.


Yukarıda belirtilen oranlar, yapılan ev satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Örneğin 500 bin TL'lik satış bedeli olan bir tapu için ödenecek ev alım satım vergisi 10 bin TL iken; 100 bin TL'lik satış bedeline sahip bir tapu için ödenecek ev alım satım vergisi ise 2 bin TL olarak hesaplanıyor.


Ödenmesi gereken vergi bedeli ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Tapuda ev alım satım işlemleri için gereken belgeler:

Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler

6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler

6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.



Ev alım satım işlemleri nelerdir?



Geri Dön