26 / 04 / 2024

Tapu dairesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Tapu dairesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Taşınmaz alım satım işlem sürecinde, tapu dairesine gitmeden önce ve tapu dairesinde dikkat edilmesi gereken bir kaç husus bulunuyor. İşte tapu dairesinde dikkat edilmesi gerekenler...



Tapu dairesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Tapu dairesinde gerçekleşecek taşınmaz alım satım işleminizin sorunsuz gerçekleşmesi ve olası bir hüsran ile karşılaşmamak adına, alıcının ve satıcının da dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.


Özellikle, taşınmaz sahibi olmak isteyen alıcıların tapu dairesine gitmeden önce birkaç araştırma yapması kendi yararına oluyor.


Alıcının, satın almak istediği gayrimenkulün tapu örneği ile birlikte belediyeye giderek, sorgulama yapabiliyor. Tapu ile gösterilen taşınmaz aynı mı, tapu gerçekten satıcıya mı ait gibi bilgiler teyit edildikten sonra alıcı, satış işlemi için tapu dairesine gidebiliyor.


Tapu dairesinde; satış için işlem numarasının erkenden alınması ve başvuru kaydının oluşturulması halinde işlem ertesi güne sarkmıyor. Söz konusu randevu internet üzerinden de alınabiliyor.


Tapu dairesinde gerekli belgeleri tarafların beraberinde getirmiş olması gerekiyor. Alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri (üzerinde adres ve telefon bilgisi yazılmalı), taşınmaz mala ait rayiç bedeli belgesi, taşınmazın tapusu, alıcının 2 satıcının 1 adet fotoğrafı, gerekli olan belgeler arasında sıralanıyor.


Başvuruda bulunulan tapu dairesine ön başvuru değerlendirildiğinde işlemle ilgili telefonunuza bir mesaj geliyor. Bu mesajda ödenmesi gereken harç ve ödenecek banka belirtiliyor.


Tapu masraf bedeli; taşınmaz malın rayiç bedelinin binde 20’ı şeklinde belirleniyor. Bu bedel, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Tapu masrafı yatırıldıktan sonra tekrar Tapu Dairesi’ne gidip tapu devri işlemi tamamlanıyor.  


Bu işlem sırasında alıcı ve satıcının mutlaka orada bulunması gerekiyor. Taraflardan biri gelemeyecek olursa birisine vekalet verilmesi gerekiyor. Satıcıya işlem ile ilgili imza aşamasından sonra bankanın düzenlediği çeki teslim ediyor. 



Tapu devri başka ilde yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön