17 / 04 / 2024

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, son zamanlarda Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili genelge yayınladı. Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre; ev alım satımında büyük öneme sahip olan arsa payı hakkında da bilgi verilen genelgede, binalardaki bağımsız bölümlerin arsa paylarının, mimarın teknik bilgisine göre ve bağımsız bölümlerin konumu ile büyüklükleri esas olmak suretiyle belirlendiği ifade edildi. 

Tapu Genel Müdürlüğü nden arsa payı uyarısı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden bölge müdürlüklerine iletilen genelgede, arsa paylarının, bağımsız bölümlerin konumu ile büyüklükleri esas alınarak, değerleriyle orantılı olarak tespit edildiğine vurgu yapılarak şu açıklamalarda bulunuldu: 

"Arsa paylarının bağımsız bölümün değeri oranında verilip verilmediğinin denetimi tapu müdürlüklerinin görevi değildir. Bağımsız bölümlere tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. Paydaşın ana taşınmazdaki payı ile o paydaşa düşecek bağımsız bölümlerin toplam arsa paylarının eşit olması gerekir. Arsa paylarının tamamının bağımsız bölümlere bağlanması zorunludur. Arsa payı ancak bağımsız bölüme bağlı olarak devredilebilir. Bağımsız bölüm devredildiği takdirde arsa payı da devredilmiş olur ve bağımsız bölümü kısıtlayan hususlar kendiliğinden arsa payını da kısıtlar."

Tapu Genel Müdürlüğü nden arsa payı uyarısı!

Otopark projede belirtilmeli

Yapıdaki bir bölümün eklenti olarak onaylanması için bağımsız bölüme tahsis edilmiş olması gerektiği belirtilen genelgede, "Eklentiler, sadece kapalı alana dayalı olarak oluşturulmaz, ana yapı dışındaki bir alan da eklenti olarak tahsis edilebilir" denildi. Bahçenin bir bölümünün otopark olarak ayrılması örnek gösterilen genelgede, "Bu durumun vaziyet planında gösterilmesi gerekir" ifadesi yer aldı. 

Eklenti yapılacak bölümün, mimari projede de olması ve malikler tarafından kabul edilmesinin şart olduğuna işaret edilen genelgede, "Bir bağımsız bölüme ait eklentinin başka bir bağımsız bölüme ait olacak şekilde değiştirilmesi tadilat projesi ile mümkündür" uyarısında bulunuldu.

Ticarethane hastanelerine yasak 

Genelgede, tapu sicilinde mesken, iş yeri veya ticarethane olarak kayıtlı bir bölümün; hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi kullanılması yönündeki taleplerin de hiçbir şekilde karşılanmayacağına vurgu yapıldı.

Binalarda yönetim planının, kat maliklerinin beşte dördünün oyu ile değiştirilebileceğinin altı çizilen genelgede, "Tapu müdürlüğünce kat malikleri kurulunun toplanma usulü, kabulün sağlanma biçimi ve imzaların ilgililerine ait olup olmadığı vs. hususlara bakılmaksızın sadece Kanunda öngörülen kabul çoğunluğunun sağlanıp sağlanmadığının belirlenmesi yeterlidir" denildi.

Tapu masrafları nasıl hesaplanır?


Geri Dön