28 / 03 / 2024

Tapu harcı dolandırıcılığına dikkat!

Tapu harcı dolandırıcılığına dikkat!

Her önünüze gelen emlak danışmanıyla çalışmayıp bölgesinde isim yapmış referans sahibi bir emlak danışmanıyla çalışmak tapu dolandırcılığın önüne geçer.



Gayrimenkul alım satımı bilmeyen kişiler için takip edilmesi güç ve hassas bir konudur. Gebze Gazetesi köşe yazarı Yasemin Özdoğru, bugünkü yazısında  tapu harcı verirken oluşan mağduriyetleri anlattı.

Tapu harcında ciddi bir dolandırıcılık durumu söz konusu. Bu öyle boyutlara ulaştı ki ne alıcı ne de satıcı durumun farkında değil...

Diyelim ki bir gayrimenkul almak istediniz. Hemen emlak sitelerine göz atıp bütçenize uygun yerler aramaya koyuldunuz. Ve bir ilan dikkatinizi çekti. O anda içinizden bir ses aaa burası tam aradığım yer diyerek söz konusu yeri pazarlayan emlak danışmanını aradınız randevu aldınız ve fiyat konusunda anlaşmak için emlak danışmanının kapısını çaldınız.

Pazarlık sonrası kapora sözleşmesi yapıldı. Geriye sadece tapudan randevu alınıp devir işleminin yapılması kaldı. Buraya kadar her şey normal. Ancak dananın kuyruğu  tam da buradan sonra kopuyor. Nasıl mı? Hemen cevaplayalım...

Tapu devir işlemi için randevu günü geldi çattı. Emlak danışmanı size örneğin “Ahmet bey tapu harcını yatıracağız. Bunun için sizden 7 bin lira alacağım” dedi. Siz de parayı çıkarıp hemen verdiniz. Şimdi buraya dikkat gerçekte tapu harcı 7 bin lira olsa dahi emlak danışmanı mülkün satış değerini tapu kadastroya düşük beyan edip tapu harç mesajlarını da kendisine gelmesini sağlayarak durumu ört bas etti. Zaten yatırılan harca ilişkin dekont da verilmiyor. Çünkü işlem direk sisteme düşüyor. Böylece emlakçı bu meblağdan gözüne kestirdiği kadar parayı bir güzel cebine indiriyor. Sizin ise bu durumu ruhunuz bile duymuyor. Böylece emlak danışmanı sizden hak ettiği hizmet bedelinin dışında bir de tapu harcından istediği kadar para alıyor. Siz ise dolandırılmış oluyorsunuz. Peki ne yapmalısınız?

Her önünüze gelen emlak danışmanıyla çalışmayıp bölgesinde isim yapmış referans sahibi bir emlak danışmanıyla çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. 


Geri Dön