19 / 04 / 2024

Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?

Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?

Tapuda kimi zaman taraflar daha az harç ödemek için gayrimenkulün değerini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu durumun tespiti durumunda taraflara ceza kesiliyor. Peki, tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?



Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Örneğin 200 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışı için hem alıcının hem de satıcının 4 bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Kimi zaman taraflar daha az harç ödemek için gayrimenkulün değerini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu durumun tespiti durumunda taraflara ceza kesiliyor. Peki, tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar?


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Bu ceza ile karşılaşmak istemeyen mükellefler, vergi dairesine pişmanlık beyannamesi verebiliyor. Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin; tapuda eksik beyanname verildiğinin Maliye tarafından farkedilmeden verilmesi gerekiyor.


Pişmanlık beyannamesi:


............... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE



Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............Vergilendirme dönemine ilişkin ............ Vergisi beyannamemi, kanuni süresi içinde verememiş/eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin , 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:


.../..../....

                                                                                                    

Mükellef                                           

(Vekili veya Temsilcisi)                             

Ad, Soyadı ve İmza



EKLER:

1-..... Vergilendirme Dönemine Ait... Vergisi Beyannamesi



Tapu gerçek satış bedeli nasıl tespit edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön