29 / 03 / 2024

Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?

Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?

Taşınmaz malların tapu dairesindeki devir işlemlerinde gerçek satış bedel üzerinden belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur? İşte tapu harcı eksik beyan cezası....



Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu dairesindeki devir işlemlerinde belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Bu bedel hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. Ödenecek harç, gerçekleşen tapu devir bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


Ancak kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için gerçekleşen tapu değerini de daha az beyan edebiliyor. Peki, tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?


Tapu dairesinde yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı internetten nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön