26 / 04 / 2024

Tapu harcı hesaplama örneği 2016!

Tapu harcı hesaplama örneği 2016!

Gayrimenkullerin satışa konu olması, satıcı için gelir sağlarken bazı vergiler nedeni ile giderlere de neden oluyor. Bu giderlerin başında tapu harcı geliyor. İşte tapu harcı hesaplama örneği 2016..



Tapu harcı hesaplama örneği 2016!

Gayrimenkullerin satışa konu olması, satıcı için gelir sağlarken bazı vergiler nedeni ile giderlere de neden oluyor. Bu giderlerin başında tapu harcı geliyor.


Gayrimenkullerin satış sürecinin tamamlanabilmesi için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Yasal olarak bu bedel alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Ancak uygulamada satıcı kendi harcını alıcıya da yükleyebiliyor. 2016 yılında satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Daha düşük harç ödemek için satış bedelini düşük beyan eden ve buna bağlı olarak eksik harç ödeyen kimselere ceza kesiliyor. Bu durumun Maliye tarafından fark edilmesi durumunda tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Ayrıca aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Tapu harcı hesaplama örneği 2016:

Satışa konu olan taşınmaz malın belediyedeki değerinin 150 bin TL olduğunu ancak taşınmazın 200 bin TL'ye satıldığını düşünelim. Bu durumda rayiç bedel değil, satış bedeli üzerinden hesaplanacak harcın ödenmesi gerekiyor. 


200 bin TL / 1000 = 200

200 x 20 = 4 bin TL.


4 bin TL alıcı, 4 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 8 bin TL tapu harcı ödemesi yapılıyor.



Emlak vergisi 2016 zammı ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön