24 / 04 / 2024

Tapu masrafları hesaplama örneği!

Tapu masrafları hesaplama örneği!

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için birtakım masraflar ödeniyor. Peki, tapu masrafları nasıl hesaplanır? İşte tapu masrafları hesaplama örneği..



Tapu masrafları hesaplama örneği!

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için öncelikle, randevu alınıyor akabinde gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine gidiliyor.


Tapuya istenen belgelerin verilmesi halinde tapu masrafları hesaplanıyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.


Peki, tapu masrafları nelerdir? Tapu masrafları hesaplamaları nasıl yapılır?


Tapu masrafları hesaplama örneği 2015..

Tapu masraflarının başında tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli geliyor. Bu iki harçtan tapu harcının alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor, döner sermaye bedeli ise yalnız alıcı tarafından ödeniyor. 


Peki, satış değeri 300 bin TL olan bir meskenin tapu masraflarını hesaplayalım. Bu satış bedeli üzerinden alıcının ödeyeceği tapu harcı 6 bin TL, satıcının ödeyeceği tapu harcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL'lik ödeme yapılıyor.


2015 yılı Yeniden değerleme oranlarına göre; Döner Sermaye Hizmet Bedeli - 82,50 TL;  İlave Hizmet Bedeli - 11,00 TL oldu.


Döner Sermaye Hizmet Bedeli Hesabı: 

Yöresel Katsayı X Hizmet Bedeli

Tapu işlemlerinden yukarıdaki formüle göre döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor.



Tapu harcı cezasına itiraz edilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön