19 / 04 / 2024

Emlak alım satım harcı hesaplama örneği!

Emlak alım satım harcı hesaplama örneği!

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. Devir için ödenecek emlak alım satım harcı nasıl hesaplanır? İşte emlak alım satım harcı hesaplama örneği..



Emlak alım satım harcı hesaplama örneği!

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinden randevu alınarak gerekli belgeler ile randevu gününde tapu dairesine gidilmesi ve emlak alım satım harcının da ödenmesi gerekiyor.


Gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,


2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları


3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,


Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge


4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış 

emlak beyan değerini gösteren belge.


5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Emlak alım satım harcı

2014 yılı harç tablosuna göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Emlak alım satım harcı hesaplama örneği..

Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.


Tapuda ehliyet geçerli mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön